Студентите искат да знаят каква е моралната позиция на църквата

25157
Студентите искат да знаят каква е моралната позиция на църквата
Снимка: actualno.com

След като в Деня на народните будители в София се проведе шествие на студенти и преподаватели, с което се поиска промяна на моралното статукво в политиката, „Ранобудните студенти”, които са основата на окупацията във висшите учебни заведения в страната, публикуваха актуални въпроси към Българската православна църква. Въпросите засягат както заплахата за уволение на студент-служител в храм-паметника „Св. Александър Невски”, така и скандално изявление на депутата от ДПС Йордан Цонев относно "разколниците" от Богословския факултет на СУ.

Представяме на вашето внимание пълния текст от писмото на студентите и техните въпроси към църквата.

Студентските съвети от цяла България са против окупацията

Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, което заседава до късно снощи в Шумен, се обяви принципно прот...

„До Негово Светейшество Патриарх Неофит, председател на Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия

До членовете на Св. Синод

До предстоятеля на патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски” Тивериополски епископ Тихон

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители , с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство.

Музиканти подкрепят окупацията на студентите

Концерт в подкрепа на продължаващата студентска окупация се проведе пред Софийския университет „Св. Климент Охридски". В благотво...

Огромното пространство около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, църковен и всенароден храм-паметник, беше блокирано от безпрецедентно количество полиция. Тези действия на органите за сигурност доведеха до обстоятелството на фактическото блокиране на храм-паметника, на практика до негово затваряне отвън. Намиращата се в съседство старинна църква „Св. София” също се оказа в аналогично положение.

По време на преминаването на шествието на студентите, преподавателите и гражданите покрай цитираните два богослужебни храма, от камбанарията на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” прозвуча празничен камбанен звън, а минути след това, от същата тази камбанария беше развят националния трибагреник. По-късно през деня в медиите се появи информация, според която камбанният звън е бил възпроизведен от студента в Богословския факултет Станислав Въчин, който е и служител на храма. На същия е заявено минути по-късно от църковни длъжностни лица, че е уволнен за тази си проява.

Във връзка с тези събития се обръщаме към Вас, като архиереи на Българската православна църква, със следните въпроси:

1. Каква е позицията на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, на Св. Синод като цяло, както и на предстоятеля на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по отношение окупирането на практика от страна на полицейските сили на пространството около християнските храмове Св. Синод – храм-паметник „Св. Александър Невски” – църквата „Св. София”? Не смятат ли същите църковни фактори, че по този начин се нарушават религиозните права на членовете на Православната църква, както и правата на българските граждани?

2. В случай, че информацията за уволнението на колегата ни Станислав Въчин, студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, е вярна, не смятат ли горепосочените църковни представителства, че няма нищо по-добро и уважавано от постъпката на Вашия служител Въчин – да бие празнично камбаната на патриаршеската катедрала в един от най-светлите всенародни празници, в съчетание с развяването на националния трибагреник?

Гечев: Не може 15 студенти да разиграват 20 000

"За разлика от други мои колеги от различни университети, към момента не съм имал провалени лекции. Обаче студенти са ходили пред залат...

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, задавайки публично тези въпроси, ние се надяваме на ясни и категорични отговори и проява на Вашата пастирска загриженост. Проявявайки студентска солидарност, надяваме се също, че ако поводът за отстраняването на студента Станислав Въчин от служение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е гореописания, то той да бъде възстановен, защото няма по- Богоугодна и Богонародна изява от това да удариш празнично църковните камбани и да развееш родния трибагреник и то в Деня на народните будители.

Редом с тези въпроси, ние, „Ранобудните студенти”, се обръщаме към всички Вас с молба да отговорите на един актуален въпрос, имащ пряко отношение към Православната църква, към християнския и богословския морал. Става дума за това, че на 31 октомври, в парламентарната зала на Народното събрание, депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев е заявил, че знае, че протестите на студентите и гражданите в страната ни се поддържали в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” от преподаватели, които подкрепяли разкола. В същия ден следобед обаче Факултетният съвет на Богословския факултет, с почти пълно мнозинство, подкрепи протестите на академичната общност, на студентите в частност и въобще на гражданското общество. В тази връзка, смятате ли Вие, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, че преподавателите от Богословския факултет, а също и студентите и докторантите, които изразяват своята гражданска позиция и настояват за оставка на правителството на настоящото управляващо мнозинство, са разколници? Последният въпрос е продиктуван от наша страна по причина, че Богословският факултет е част от академичното семейство на СУ „Св. Климент Охридски” и подобни изявление, като това на депутата от ДПС г-н Йордан Цонев, подронват пряко авторитета на Българската православна църква, насочени  са към Богословския факултет, който тази година чества своя 90-годишен юбилей. Смятаме също, че подобни атаки петнят доброто име и на Софийския университет, на който Негово Светейшество Българския хатриарх Неофит е Доктор „Хонорис кауза”, и който, от своя страна, в личностен план, е бил част от академичната общност на Университета, в качеството си на пръв декан на Богословския факултет след демократичните промени.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com