Събудете се, призоваха университетските преподаватели

26987
Снимки: actualno.com

Както вече беше обявено, в 11:00 часа започна шествието на "Ранобудните студенти", с което се отбелязва както десетия ден от студентската окупация, така и Денят на народните будители.

Шествието започна с плакат "Събудете се", опънат от подкрепящите протеста преподаватели. След това студентите блокираха движението по бул. „Раковски”, в района на Военния клуб. Блокирано е движението при Ректората. Протестното шествие направи кръг и се връща обратно към Народното събрание. Протестиращите пеят: „Тих бял Дунав” и Химна на Република България. Шествието се води от куче, на гърба му има надпис: „Оставка”, а опашката му изпълнява ролята на удивителна, информира Агенция "Фокус". Протестиращите скандираха: „Окупация”, „Будни сме”. В района има засилено полицейско присъствие.

Преди старта на шествието студентите прочетоха обръщение от името на "ранобудните студенти" към всички български граждани, предаде БГНЕС. В него протестиращите честитят Деня на народните будители, който се отбелязва днес, и посочват, че са избрали да го отпразнуват по най-добрия възможен начин. Те казаха, че са се събудили и призоваха: "Събудите се и Вие".

В документа те отново повтарят исканията си и изброяват причините за своя протест. В заключение студентите заявяват: "Днес, в Деня на народните будители, ние ранобудните студенти се обръщаме към всички български граждани: Събудете се! Станете от сън! Стига търпение! Стига мълчание! Призоваваме всички лица и институции към ефективна общонационална стачка"

Когато стигнаха до Националната библиотека част от студентите се хванаха за ръце и застанаха около паметника на Свети Кирил и Методий.

Студенти в Кърджали се обявиха против окупациите

Група студенти във филиала на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в Кърджали излязоха тази сутрин на протест срещу окупациит...

Полицията обаче не допусна шествието да мине по ул. "Оборище" към парламента.

Днес се провежда и контрапротест, традиционно пред храм-паметника "Александър Невски". Дошлите на събитието хора са предимно от провинцията - Перник, Кюстендил и т.н. Автобусите, с които контрапротестиращите са се придвижили до столицата, са паркирани главно в отсечката между площад "Македония" и Руски паметник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com