Имаше полицейски произвол, казват студенти. Нападението над НС е престъпление, отвърна Валери Жаблянов

44629
Имаше полицейски произвол, казват студенти. Нападението над НС е престъпление, отвърна Валери Жаблянов
Снимка: БГНЕС

Толкова много жандармерия, колкото имаше снощи, не е имало сигурно от 1989 година. Това заявиха „Ранобудните студенти” в коментар за снощните сблъсъци.

Окупацията продължава – правдата е на наша страна, макар че другата страна има мафиотска подкрепа, има и медийна подкрепа, смятат студентите. Те твърдо заявяват, че блокада на парламента ще има и днес. "Ранобудните студенти" заявяват, че имат мобилни групи, които обикалят и предупреждават полицията за провокатори.

МВР: Справихме се и опазихме реда

Служителите на МВР са успели да осигурят обществения ред и не са се поддали на провокации. Това гласи официалната позиция на полицията ...

Студентите се оплакаха от полицейски произвол. Те заявиха, че е имало открити провокации от страна на полицаи. Иво Мирчев, който работи като мениджър в софтуерна компания, заяви, че един служител на реда го заплашвал и когато младият човек е поискал от офицера на полицая да се легитимира, но в крайна сметка полицаят е бил изтеглен без да е станало ясно кой.

Късно снощи полицията започна да събира личните карти на протестиращи, като студентите ясно задоха въпроса не е ли това нарушение на закона, тъй като нито един полицай не се легитимира. „Ние имаме право да знаем кой ни взема личните карти по закон”, казаха студентите.

От МВР обаче отговориха, че хвърлянето на пиратки и камъни е накарало полицията да реагира. В момента загражденията пред парламента са подсилени и са изтеглени по-напред - до самия бул. "Цар Освободител".

Дълбоко убеден съм, че 60% от българите не желаят нападение над българския парламент. Това заяви червеният депутат Валери Жаблянов в студиото на Нова телевизия. Жаблянов отрече да е изнервен, макар че прекъсна водещия Виктор Николаев, който попита дали „депутатите на България ще си тръгват всеки ден от Народното събрание като мишки, по позорен начин”. Жаблянов веднага отвърна, че не може да се дават такива квалификации, на което Николаев контрира, че не дава квалификация, а сравнение. В отговор червеният депутат заяви, че сега, както през 1997 година, има опит „да бъде разгромен българския парламент”.

Разотивайте се, ще използваме сила, предупреди в края на протеста МВР

Протестът за днес приключи. Последната голяма група протестиращи вече се стопи, след като полицията буквално съпроводи до „Орлов ...

Като контрапозиция социоложката и началник на политическия кабинет на Бойко Борисов Румяна Бъчварова заяви, че полицията е започнала първа агресивни действия, още в 10:30 часа сутринта вчера. Бъчварова припомни на Жаблянов, че 240 депутати имат делегирани от народа права и тези права не са вечни.

Опитът да се блокират депутатите в парламента е насилие, заяви Жаблянов. На въпрос не се ли замисля защо се случва това, червеният депутат не отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com