Членовете на ВСС вече със заплати на тримата големи, за да не "ходят по джапанки"

2340
Членовете на ВСС вече със заплати на тримата големи, за да не "ходят по джапанки"
Снимка: БГНЕС

Съдебната система вече няма само трима големи. Председателите на върховните съдилища и главният прокурор вече ще са в компанията на нови 22-ма големи. Това са членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които през изминалата седмица изненадващо получиха "финансов статут" на председател на Върховния административен съд (ВАС), Върховния апелативен съд (ВЕС) и главния прокурор.

На заседание на правната комисия в четвъртък, 24 март, с „благословията“ на почти всички депутати беше решено, че членовете на Съвета ще получават заплати, равни на тези, които получават тримата големи – около 4200 лв. на месец. Според народните представители заплатата на върховен съдия, която до момента получаваха членовете на ВСС, не е достатъчна и затова вече възнаграждението им ще по-високо.

Членове на ВСС ще обикалят страната, за да обясняват на съдии нормата на натовареност

Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) тръгват на турне в страната, за да обяснят на съдиите Правилата за оценка на натовареността. Таз...

Този бонус членовете на Съвета получиха при обсъждането на промените в Закона за съдебната власт на второ четене. На заседанието на правната комисия стана ясно, че немалко от народните представители са се загрижили за финансовата обезпеченост на кадровиците след като Министерството на правосъдието предложи те вече да не получават възнаграждение за участие в комисии.

Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов разказа пред репортер на Actualno.com, че според вносителите на поправката, депутатите не могат да оставят членовете на Съвета „да ходят по джапанки и бански“. "Да не проявяваме сиромахомилство за най-представителния орган на съдебната система! Защо членовете на ВСС трябва да бъдат бедни“, е запитал по време на комисията вносителят Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт, който и предлага промяната в чл. 29 от Закона за съдебната власт.

Днес, 28 март, Славов каза още, че идеята на патриотът не била негова, а някой му я е спуснал. „Той просто я четеше, не я е писал той“, добави депутатът. Реформаторът, който е един от противниците на поправката, я определи като „нелепа“.

„Как членовете на ВСС ще получават по-високи заплати от съдиите от ВКС, които разглеждат 400 дела годишно“, запита той. По думите му явно управляващите са си променили мнението от преди месец, когато искаха разпускане на ВСС и вече са доволни от работата на Съвета.

2,3 млн. лв. получи прокуратурата за поддръжка на почивните си бази

Висшият съдебен съвет одобри бюджетите за дейността на почивните и учебни бази на съдебната система. Това стана по време на редовното з...

Наш репортер се свърза и с председателя на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ), който не успя да обясни как ще се случи на практика увеличението на заплатите. "Няма процедурни спънки, парите ги има в бюджета на съдебната власт“, каза той.

На въпрос дали отсега-нататък заплатите на ВСС ще се определят със закон, Кирилов отговори: „Да, то досега как беше“.

Той отказа да коментира дали от мнозинството са си променили мнението за работата на Съвета и вече са доволни от свършеното. „Те заслужават повече пари“, лаконичен беше депутатът.

Припомняме, че през септември ВСС реши да увеличи с 12% възнагражденията на магистратите и съдебните служители. Актуализацията на възнагражденията беше заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Кадровиците тогава поискаха 542,5 млн. лева бюджет, от тях 330,3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение. В последния момент в края на октомври правителството отпусна 45 млн. лв. за съдебната власт за тази година, въпреки че финансовият министър Владислав Горанов заявяваше, че не е съгласен.

Депутатите изравниха заплатите на ВСС с тези на тримата големи от съдебната власт

Депутатите от правната комисия обвързаха заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с тези на председателите на Върховния адм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com