ГЕРБ и РБ поискаха разпускане на Висшия съдебен съвет

4511
ГЕРБ и РБ поискаха разпускане на Висшия съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Призоваваме Висшият съдебен съвет (ВСС) да се разпусне, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изявление в Народното събрание. Малко по-късно от Реформаторския блок се присъединиха към искането, като това съобщи Найден Зеленогорски.

„Според нас ВСС е изчерпал окончателно доверието, с което се ползваше в обществото. Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти по между си, правят се опити за решаване на корпоративни интереси”, посочи Цветанов, цитиран от "Фокус".

Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставката

Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се ...

"Убедени в необходимостта от реформа в съдебната система ние подкрепихме в НС промените в Конституцията на България. След подготовката и приемането на актуализираната стратегия за съдебна реформа и промените в конституцията , обаче, се оказа, че в продължение на 1 г. очакваните изменения на Закона за съдебната власт не са приведени в съответствие нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон на страната. Освен това в Министерството на правосъдието през същия период не е работено нито по изменение на НПК, нито по тези в ГПК", каза Цветанов.

"Ние, народните представители от ПГ на ГЕРБ призоваваме за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система. В този график поставяме измененията в Закона за съдебната власт на основа на измененията в конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както отчетността и децентрализацията в прокуратурата, посочи той. Антикорупционният закон, измененията в НПК, водещи до по-бърз процес и по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайно връщане на дела за доразследване, изработване на проект за закон за мерки срещу тероризма трябва да бъдат част от тези промени. Призоваваме в конкретния времеви график тези промени да бъдат приети от МС, след което отново с конкретни срокове ще бъдат внесени за разглеждане в българския парламент", заключи изявлението си Цветанов.

"ВСС не произвежда очаквания от обществото продукт, там се произвеждат само скандали", изтъкна от своя страна Найден Зеленогорски.

"Смятаме, че има още мотиви и аргументи, които трябва да бъдат споделени. Колегите от ГЕРБ са изразили тяхното становище, ние – нашето", каза Зеленогорски в отговор на въпроса защо двете политически сили излизат с отделни декларации.

Предисторията

Граждани съдят ВСС заради отказ от информация

Граждани съдят Висшия съдебен съвет (ВСС) заради отказ на отговорния орган да им даде информация. Това посочва в свое съобщение неправи...

От десетина дни България е разтърсена от скандал, в центъра на който е Висшият съдебен съвет. Той започна на 14 януари 2016 г., след като премиерът Бойко Борисов неочаквано се появи на заседание на ВСС. Причината бе, че малко преди това Лозан Панов показа пред журналисти съдържанието на СМС, изпратен до премиера. Текстът на СМС бе: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме".

От него става ясно, че един от членовете на ВСС е уведомил Борисов за случващото се на заседанието на ВСС. На него трябваше да бъде обсъден т.нар. казус „Яневагейт“ - разговор между съдийките Янева и Ченалова, в който е намесено и името на Борисов.

Пред ВСС Борисов заяви: „Вие ме атакувате политически сега. Дойдох, за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не“.

Ситуацията във ВСС се задълбочи миналата седмица, когато на 20 януари бе поискана смяната на досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов - близък до премиера Борисов и основен "заподозрян" за изпращането на скандалния СМС. Узунов беше избран с 13 гласа. По-късно той представи разпечатка от телефона си, според която не е изпращал въпросното съобщение.

По-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева поиска ВСС да бъде сменен. „Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг ВСС“, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com