Бежанците ще могат да търсят работа, докато чакат решение за международна закрила

4762
Бежанците ще могат да търсят работа, докато чакат решение за международна закрила
Снимка: БГНЕС

Бежанците ще имат право да си търсят работа, докато получат решение за международна закрила. Това стана с приети днес от Народното събрание окончателни промени в Закона за бежанците. 

По повод решението, депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров коментира: "Не може всеки друг да дойде и да ми хваща портфейла и да си вади каквото си иска от него", предаде БНР.

Чехия реши осъжданите чужденци да бъдат депортирани незабавно

Чужденците в Чехия ще загубят предоставеното им право на пребиваване в страната, ако са осъдени на престъпление с наказание, надвишаващ...

Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, записаха депутатите. Получилите убежище ще могат да сключват споразумение за интеграция. Ще се изисква становище от ДАНС при даването на международна закрила.

"Този чужденец, който е дошъл в България, не може само защото се обявява за болен или принадлежащ към някаква уязвима група, автоматично да получава статут. Не може човек, който не е получил статут, да се хване за фондовете, които го обучават и му дават възможност за професии, защото това са фондове за нас, българите. Ако Европа финансира някакъв фонд специално за тях, да, но в никакъв случай те не трябва да точат българските фондове", смята Димитров. 

Срещу даването на това право се обяви и Николай Александров от партия "Атака". "Вие уреждате именно такива центрове или т.нар. "горещи точки", където веднъж пристигнали в България, ние запазваме стария статут, но даваме възможност и за нов статут, и за международна закрила. С част от разпоредбите вървите към това, което и Кристалина Георгиева призоваваше преди месеци - да оправим демографията на България като приемаме бежанците", каза Александров. 

Близо 168 000 имигранти са достигнали до Европа през Средиземно море само през септември, регистрирайки месечен рекорд. Това показват данните на ООН, информира AFP. 

Шофьорът на буса с бежанците край Стара Загора скочил в движение и избягал

Шофьорът на микробуса с нелегални емигранти, който бе спрян край Стара Загора, скочил в движение и изоставил возилото, съобщиха от поли...

Това е най-големият брой пристигнали имигранти за месец, с пет пъти повече от броя на имигрантите през същия период на 2014 година”, обяви говорителят на агенцията за бежанците на ООН Ейдриън Едуардс. Той отбеляза още, че пристигналите бежанци през септември са повече от 2/3 от общия брой на мигранти през 2014 г., когато 219 000 души са пристигнали в Европа през Средиземно море.

За България към 23 септември подадените молби за закрила са 11 742 и вече са надминали отчетения през цялата 2014 година брой – около 11 хиляди. За миналата година най-голям е бил процентът на хората, търсещи закрила от Сирия, следвани от тези от Ирак, Афганистан и Пакистан, показват данните на Държавната агенция за бежанците.

Припомняме, че преди дни се удължиха сроковете за произнасяне по молби за закрила на бежанците от председателя на Агенцията за бежанците с още 3 месеца, за да бъдат събрани допълнителни доказателства, факти и обстоятелства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com