Удължиха срока за произнасяне по бежанските молби за закрила

2691
Удължиха срока за произнасяне по бежанските молби за закрила
Снимка: БГНЕС

Удължават се сроковете за произнасяне по молби за закрила на бежанците от председателя на Агенцията за бежанците с още 3 месеца, за да бъдат събрани допълнителни доказателства, факти и обстоятелства.

Това заяви в НС Димитър Киров, началник-отдел, в който се занимават с качеството на процедурата за международна закрила и съблюдаването и мониторинга на тези молбите в Държавната агенция за бежанците, предаде БГНЕС.

Той участва в заседанието на комисията по европейски въпроси в НС, на която се дискутира становище по промените в Закона за убежището и бежанците. Въвежда се и срок за регистрация на бежанците - 3 дни, когато молбата е адресирана до Агенцията за бежанците и 6 дни - когато това става чрез друг държавен орган, потвърди Киров.

В комисията днес разглеждат транспонирането на процедурната директива на ЕС в националното законодателство, което ние сме длъжни да спазим в указаните от ЕК срокове.

От създаването на Държавната агенция за бежанците ние сме спазвали минималните стандарти за прием и регистрация на всички, търсещи закрила лица, продължи Киров. Това е и целта на единната система за европейско убежище, която ще стане факт, когато всички страни-членки уеднаквят своите национални законодателства спрямо европейските норми.

Никой не може с точност и категоричност да прогнозира какво би се случило и откъде биха минали евентуално нови бежански потоци в следващите месеци, подчерта Киров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com