В сряда внасят в НС промените в Конституцията

5933
В сряда внасят в НС промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

 

Законопроектът с промените в Конституцията ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание (НС) в сряда. Това стана ясно след приключилите консултации в рамките на парламента между политическите сили от управляващото мнозинство, предаде БНР.

Реформаторите искат НС да участва в освобождаването на главния прокурор

Народното събрание да може предлага на Висшия съдебен съвет да предложи на президента освобождаване на главния прокурор. Тази идея за...

Предлага се мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се намали от 5 на 4 години. Той ще се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска. Oколо това са се обединили по време на консултациите за промени в Конституцията ГЕРБ, Реформаторскияt блок и Патриотичният фронт.

След близо четири часа има по-оптимистични новини по сближаване на позициите. Прецизирани са различни предложения, като е възприето предложението на "Реформаторите" за по-голяма отчетност на главния прокурор при обществено значими проблеми, когато това е поискано от парламента, съобщи депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

"Няма конституционен проблем, че обикновено Народно събрание може да извърши тези промени по начина, по който са предложени, с разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които самостоятелно да работят", каза Славов.

Не е внесено предложението на реформаторите за импийчмънт на главния прокурор, но това се очаква да бъде направено между двете четения. ВСС ще управлява имуществото на съдебната система. Остава 11 от членовете на Висшия съдебен съвет да се избират от квотата на Народното събрание, информира председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

В НС започват консултации за промени в Конституцията

Консултациите в Народното събрание за конституционните промени ще започнат след гласуване на декларацията по повод 70-годишнината от ка...

"Поставихме въпроса за това доколко е възможно министърът на правосъдието да председателства двете колегии и пленума", каза след срещата съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Позицията на АБВ е различна. Те са за задължително свикване на Велико Народно събрание, против са пленумът да не взима абсолютно всички решения, както и не искат разделяне на ВСС на две колегии.

ГЕРБ може да замени АБВ с депутатите от Български демократичен център за подкрепа на поправките в основния закон, стана ясно след консултациите днес. БДЦ единствени от опозицията са били поканени на срещата.

За да бъде внесен законопроектът за промяна на Конституцията, са необходими подписите на 60 народни представители. Подписите започват да се събират във вторник. Очаква се в сряда законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

Близнашки разкритикува идеите за промяна на Конституцията

Служебният премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки отправи критики към идеите за съдебната реформа, които се отнас...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com