Посланиците на САЩ и Франция искат по-малка парламентарна квота за ВСС

9331
Посланиците на САЩ и Франция искат по-малка парламентарна квота за ВСС
Снимка: БГНЕС

Намалете парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). За това призова посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

"България е изправена пред суровата неотложност на настоящия момент да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията", смята Рийс, цитирана от БНР.

Иванов е уверен в конституционното мнозинство за реформата

Мисля, че внезапната любов към съдебната реформа е такава само на повърхността. Някои се надяват на амнистия чрез нея, някои искат прос...

Посланиците на Вашингтон и Париж призоваха за фундаментална съдебна реформа в България. Марси Рийс и Ксавие Лапер дьо Кабан подкрепиха предложенията на правосъдния министър Христо Иванов. Те обаче напомниха, че властите трябва да осигурят и прилагането на новото законодателство.

Авторът на израза за "гнилите ябълки в съдебната система" френският посланик Ксавие дьо Кабан прогнозира, че снамаляването на квотата на парламента във ВСС ще се намали и политическото влияние върху съдебната система. Той се обяви за пряк избор на членовете ВСС от магистратските квоти.

Според американския посланик съдебна система, на която може да се има доверие, е неангажирана политически, не действа избирателно и произволно, а справедливостта тържествува. "За нея гражданите вярват, че се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки", каза Марси Рийс.

"При дълбоки реформи, механизмът за мониторинг скоро ще отпадне и ще се върне доверието на българските граждани към съдебната система", смята френският посланик.

Машинациите на ВСС

Българското правосъдие няма бъдеще с този Висш съдебен съвет. Това заключение става все по-достоверно с годините, а миналата седмица б...

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. 11 от тях се избират от квотата на Народното събрание и 11 - от квотата на съдебната власт, като съдиите избират шестима, прокурорите четирима и следователите - един. Мандатът на членовете на ВСС е 5 години, без право на последователно подновяване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com