В Крайова готвят шествие-протест срещу седми блок на АЕЦ Козлодуй

9334
В Крайова готвят шествие-протест срещу седми блок на АЕЦ Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Румънският град Крайова ще протестира срещу проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй. Новината съобщи за Actualno.com професор Ади-Мария Симою, която е една от активистките, настояващи новата мощност в българската централа да не бъде строена.

По план е предвидено шествие, което ще се състои в края на настоящата седмица или през следващата.

Westinghouse предложи по-ниска засега цена от необходимото за седми блок

Цената на електроенергията от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас. Това показват изчисленията на Westingh...

Проф. Симою, която говори пред Actualno.com какво би струвала една авария в Козлодуй и представи гледната точка на граждани на Крайова, сподели още, че инициативата ѝ за местен референдум по въпроса със седми блок на Козлодуй върви, макар и по-бавно от очакваното. Надявам се до края на този месец да съберем необходимите 15 хил. подписа, за да можем да представим подписката пред Общинския съвет на Крайова и той да я разгледа. От него зависи крайното решение за провеждане на референдум, каза проф. Симою.

Тя добави, че хората са недоверчиви при събирането на лични данни, но въпреки това недоверието им не ги спира изцяло. Освен това проф. Симою, заедно със свои сподвижници, организира всяка седмица събития, посветени на Козлодуй в частност и на ядрената енергетика като цяло. Преди две седмици представих доклад с последствията от тежки ядрени инциденти от цял свят, заяви тя.

Припомняме, че Румъния няма законов механизъм да спре евентуалното изграждане на Козлодуй. Конкретни въпроси по проекта Actualno.com очаква от българското енергийно министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество