Студентските съвети от цяла България са против окупацията

23402
Студентските съвети от цяла България са против окупацията
Снимка: actualno.com

Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, което заседава до късно снощи в Шумен, се обяви принципно против окупацията на висши учебни заведения. Решението потвърждава позицията на ръководството на организацията отпреди седмица - подкрепа на всяка форма на граждански протест, но без тя да е в ущърб на правото на обучение, информира БНТ.

В Общото събрание участваха представители на 26 студентски съвети, сред които и представители на Софийския университет. Стана ясно и че не е имало еднозначно мнение от различните съвети.

Музиканти подкрепят окупацията на студентите

Концерт в подкрепа на продължаващата студентска окупация се проведе пред Софийския университет „Св. Климент Охридски". В благотво...

Решението на Общото събрание няма императивна сила, а по-скоро е препоръка. Студентските съвети също са автономни организации и всеки от тях ще реши как до продължи и каква позиция да отстоява.

В кратък коментар едно от лицата на окупиралите СУ студенти - Ангел Златков, заяви, че окупаторите „не ги интересува мнението на съветите”. Причината – по думите на Златков тези съвети обединяват студентите, които създадоха скандалното Движение „Орлов мост” и докараха Христо Стоичков за негово лице, и студентите, които се кандидатираха за депутати от партиите, срещу които „сега протестираме”.

Същевременно стана ясно, че театрите няма да затварят врати, но актьорите подкрепят студентския протест. Това заяви заместник-председателят на Съюза на актьорите Валентин Танев. Ние ще играем, за да види публиката, че подкрепяме студентите, обясни Танев. Председателят на актьорския съюз Христо Мутафчиев вече обяви, че студентите винаги могат да му се обаждат, ако имат нужда от помощ.

Две трети от българите застават зад тезата, че студентските протести са "спонтанни, водени от чувство за справедливост", 29% - че са "платени и обслужват партийни интереси". Това показва проучване на "Алфа Рисърч". Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.

Гечев: Не може 15 студенти да разиграват 20 000

"За разлика от други мои колеги от различни университети, към момента не съм имал провалени лекции. Обаче студенти са ходили пред залат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com