Стоичков и Димитров категорично отричат да са участвали в нагласени търгове

33931
Стоичков и Димитров категорично отричат да са участвали в нагласени търгове
Снимка: БГНЕС

Скандалът около това дали най-успелият български футболист Христо Стоичков е бил облагодетелстван от нагласени търгове за дървесина набира скорост, след като обвинените в лицето на Камата и на бившия депутат от ГЕРБ и лидер на движение БАСТА Емил Димитров показаха своите гледни точки.

В типичния си стил Стоичков се включи в сутрешния блок на bTV и каза следното: „Христо Стоичков никога не се е занимавал с дърва, с дърводелци – да, на футболните терени. Може би някъде във времето съм имал някакви участия в някои фирми, които, ако не ме лъже паметта, никога не са се занимавали с такава дейност”.

Имаше нагласени търгове за дървесина в полза на Стоичков, казва бизнесмен

Обвинение за измама срещу най-успелия български футболист Христо Стоичков - бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев ...

При преповтарянето на обвиненията Стоичков влезе в диалог с Дачев, като го попита дали го познава лично и дали разполага с документи с неговото име. Бизнесменът отговори отрицателно и на двата въпроса.

„Използвате името на Христо Стоичков да станете известен по вашия край. Затова, че споменавате моето име, ще заведа дело срещу вас. Пък вие както искате, така се оправяйте”, приключи разговора Стоичков.

Вчера, 17 октомври, бизнесменът Красимир Дачев каза, че Стоичков е получил 150 хил. тона дървесина без конкурс благодарение на Емил Димитров, който по време на управлението на ГЕРБ беше заместник-председател на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание. Самият Димитров също коментира твърдението, като описа „схемата”, за да докаже колко несъстоятелна е тезата на Дачев.

 „Това са 6000 ТИР-а, подредени в права линия - 180 км. Това означава редица оттук до Кулата”. И обясни, че продукцията не е била реализирана под формата на дългосрочни договори, тъй като тази процедура не е била предвидена в закона.

Кой е бил „силният човек” в горското стопанство?

По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция

По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. В процъфтяващия бизн...

Срещу Димитров има и обвинение, че всъщност той се е разпореждал с всичко в ресора на „горското стопанство” от Димитър Джоков, представител на една от лесовъдските браншови организации. Преди година той заяви, че неговата организация е искала да протестира заради това, че по-малките фирми не са допускани до търгове за дървесина на стоковата борса, но Димитров, на среща с тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов и браншовиците, казва на хората, че „те са никои”. Джоков каза, че по онова време поръчките са отивали „само за избрани фирми около Димитров”. Браншовикът добави, че Наредбата за дървесината е била подменена от юристи около Димитров, а депутатът от ГЕРБ казал: „Държавата е наша и гората е наша”. „Нас не ни допуснаха до Стоковата борса”, подчерта Джоков.

Димитров отвърна, че „това е поредният нагъл лъжец”. Защо само той говори такива неща, от 30 души, присъствали на срещата, попита лидерът на БАСТА. „Със създаването на шестте държавни предприятия, ние с Мирослав Найденов постигнахме горите да минат на самоиздръжка. Преди това те бяха на дотация от държавата”, каза бившият депутат.

„Постигнахме 15% повече приходи, 30% повече печалба, тройно увеличение на заплатите в горския сектор – това е благодарение на снижените до минимум кражби”, категоричен бе Емил Димитров. Той категорично отказа да каже какви неща е казал пред чужд нотариус, когато излезе в чужбина покрай изборите. Надявам се тази мърсотия никога да не излезе на бял свят, каза Димитров и добави, че вече не се страхува за семейството си.

Не мога да повярвам, че човекът, който колеше и бесеше по времето на Бойко Борисов, сега се изживява като Апостола на свободата”, каза изумено Джоков. Той категорично заяви, че Димитров е казал пред всички на срещата „Държавата е наша и гората е наша”. Нямаше стенограма от срещата, допълни Джоков, защото ми беше казано, че тя не е официална и няма нужда.

За последно името на Стоичков в политически аспект беше свързано със студентското движение "Орлов мост", което се обособи след февруарските протести. Камата каза, че не може да знае кой е дал пари за движението и призна, че е платил представянето на движението в зала "Арена Армеец". Впоследствие разследване на Нова телевизия показа, че в хотел на Емил Димитров активисти на движението се "обучават" как да привличат застъпници за изборите. Стоичков има академия в Етрополе - градът, от който е Димитров.

Димитров: Зад гърба на Борисов се случваха много неща

В последните две години от мандата на ГЕРБ, когато зам.-председателят на партията Цветан Цветанов и Искра Фидосова започнаха да действа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com