Студентите се оплакват от тормоз, ректорите настояват окупацията да спре

36756

От началото на студентската окупация, която се разраства от ден, измина вече цяла седмица, а засега не се вижда край на инициативата и не е ясно докъде може да стигне тя.

Обвиненията от окупаторите и към тях започнаха да се увеличават, като студентите, които подеха инициативата, заявиха, че са убедени, че телефоните им се подслушват. Това стана в сутрешния блок на bTV, където гостуваха две от лицата на студентската окупация в Софийския университет - Кирил Чуканов и Борис Рангелов.

Студентите подготвят общо шествие за Деня на будителите

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски” заявиха, че се подготвя общо шествие на всички студенти от СУ и ...

На въпрос защо смятат така, Рангелов и Чуканов обясниха, че когато говорят по мобилните си телефони, чуват странно пращене и необичайни сигнали Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем, добавиха те.

Студентите намекнаха също така, че не е изключено да има „сътрудничество между службите и част от печатните издания, всички знаем кой е собственикът им”, като по този начин да изтичат част от телефонните им разговори в пресата.

Протестиращите младежи не дадоха обяснение на въпроса защо са приели дарение от 500 лева от развълнуван възрастен мъж, както и кой ще се разпорежда с тези пари и за какво те ще бъдат предназначени. Поясниха обаче, че имат каса, средствата в която били събрани от тях самите. Парите се използвали за канцеларски материали. плакати, печатарска дейност.

Вчера, от електронна поща (occupyvtu@abv.bg), за която се твърди, че е официалната на студентите-окупатори във Великотърновския университет, беше изпратено съобщение, че е имало ужасни заплахи срещу "Ранобудните студенти". Студентите се оплакват, че на Facebook профила на един от тях е изпратено страховито послание - че ще загуби ухо, крак или ръка, ако не се откаже от окупацията.

Същевременно ректорите на няколко от засегнатите от окупацията университети застанаха „от другата страна на барикадата”. Те отново изразиха мнението, че малцинство от няколко десетки студенти пречи на правото на хиляди други да ходят на лекции и да „създават наука”.

С концерт музиканти подкрепят окупацията на Софийския университет

Нотката на артистичен дух се запазва и в студентската окупация. Днес, от 17:00 часа, пред Софийския университет, се организира концерт ...

Професор Стати Статев, ректор на УНСС, отрече да отправял призива „Като не ви харесва в България, емигрирайте!”. Твърдеше се, че това е станало при връчването на декларацията за окупация на УНСС. Статев обясни, че думите му са били извадени от контекста – диалог, който той провел с 28-те студенти окупатори. Ректорът изрази задоволство от проведена в сряда среща с премиера и няколко министри, от която станало ясно, че всеки университет ще има по-голям бюджет от предходната година.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев от своя страна подчерта, че протестиращите студенти нарушават правилника на учебните заведения. Той обаче не искал да упражни правото си в случая и да „отстрани” нарушителите, а искал да ги убеди, че не са прави в действията си.

„В Пловдивския университет протестът протича по цивилизован начин. Студентите получиха аудитория, където да изразяват позициите си. Вчера за 10 минути са блокирали кръстовище, така че смятам, че постепенно ще излязат навън да протестират”, обобщи ситуацията в областния град проф. Запрян Козлуджов, ректор на ПУ "Паисий Хилендарски".

Очаква се и днес за кратко да има блокади на ключови кръстовища в София - така, както вчера се случи на ул. "Георги Раковски". Студентите от НАТФИЗ и днес направиха представление на същото място, както вчера - те обикаляха в кръг по пешеходната пътека пред театър "Сълза и смях".

Снимка: Архив

Блокада и на ул. "Георги Раковски" в центъра на София

След като вчера студенти от Нов български университет блокираха Околовръстното шосе на София, днес студенти от НАТФИЗ последваха пример...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com