Стена от книги се противопостави на огражденията пред парламента*

23750
Снимки: Actualno.com/Петър Чернев

Стена от книги беше сложена пред краката на кордона от полицаи, които и днес охранява огражденията пред Народното събрание. По този начин преподаватели от Софийския университет и учени от БАН днес изразиха своето несъгласие с оставането на власт на правителството на Пламен Орешарски и със съществуването на 42-рото Народно събрание.

Както беше анонсирано във Facebook, преподавателите и учените от БАН, които не желаят сегашните управляващи да останат на постовете си, тръгнаха от Ректората на Софийския университет към Народното събрание точно в 12:00 часа. Всеки, който дойде да ги подкрепи, носеше по една книга. Когато шествието стигна до парламента, демонстрантите оставиха по една книга пред краката на двойния кордон от полицаи, който е обградил станалите известни като "стена на позора" заграждения около Народното събрание.

Преподаватели и учени от БАН излизат, за да поискат оставката на правителството

Пореден протест срещу правителството на Пламен Орешарски и с искане за незабавно разпускане на 42-рото Народно събрание ще бъде проведе...

"Погазването на книгите и знанието ще бъде най-уродливата и вандалска проява, на която е способна една власт, това ще бъде поругаване на духа и оскверняване на обществения договор", написаха преподавателите във Facebook при обявата на събитието. Освен това те носят баджове с имената и званията си, за да покажат, че няма от кого да се крият. Припомняме, че от началото на протестите в стотици случаи силите на реда, охраняващи парламента, редовно не носят опознавателни знаци.

Пред парламента преподаватели прочетоха и защо правителството на Пламен Орешарски е негодно да управлява. Причините бяха резюмирани в три точки:

1) Доколкото неговото основно послание (бел. ред. - на кабинета Орешарски) към хората се заключава в думите – „Вие си протестирайте, ни пък ще си управляваме. Ще правим каквото си искаме и както го решим и вие, гражданите, нищо не може да направите по въпроса. За 4 години напред сме легитимни и дори вие всички да заминете или да измрете, нищо няма да промени този факт.

2) Правителството е негодно да управлява, тъй като за 180 дни на ежедневни протести то не можа да влезе в каквато и да е комуникация с протестиращите; всъщност то никога не е и търсило такава.

3) Кабинетът на Пламен Орешарски е правителство на частния олигархичен интерес. Неговите практики се свеждат до сключване на задкулисни сделки зад гърба на обществеността, а дневният му ред е ръководен от стремежа към разпределяне на публичния ресурс в структури било на родната олигархия, било на руските енергийни монополи. Беше изтеглен заем с неясно предназначение, осъществяват се сделки, за които дори президентът не знае дали има подписан договор; водят се преговори с международни компании в енергийния сектор, с обещания, ангажиращи държавния бюджет. На фона на всичко това е налице поредното блокиране на еврофондовете за коалиционното управление, без това да е повод за съществено притеснение за правителството.

Преподавателите поискаха оставката на управляващите със следните думи:

Йовчев: Протестът ДАНСwithme е основан на лъжа, да се биеш с полицията ли е новият морал?

През последните месеци хората бяха подтиквани да излязат на улицата „в името на една лъжа”. Това заяви в сутрешния блок на ...

Днешните действия са предупредителни – с тях ние се обръщаме към правителството и го призоваваме незабавно да подаде оставка, в името на общественото спокойствие и гражданския интерес. Ние заявяваме, че имаме достатъчно сили, организация и воля и ако се наложи, ще призовем гражданите към гражданско неподчинение – заемане и блокиране на кръстовища, пътища и ж.п. линии. Нека властта не си прави илюзии, че може да провежда масови арести, да си служи с репресивни силови похвати от епохата на социализма, да нарушава и отнема законните права на гражданите. Арогантната поза на подминаване на гражданските протести, оттук нататък е невъзможна; тя неминуемо ще доведе до ефективно гражданско неподчинение.

Обръщаме се към опозицията в парламента – да напусне това загубило всякакъв кредит на доверие Народно събрание и да престане да го легитимира. Обръщаме се към извънпарламентарната опозиция да излезе с декларация и искане за незабавна оставка на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Обръщаме се към гражданите на България – ние, университетските преподаватели, заявяваме, че ще участваме активно в създаването на възможности за оздравяването и обновяването на политическия процес. Тези нови възможности касаят не само формирането на нови политически субекти, но преди всичко излъчването на достойни непартийни граждански кандидати за народни представители (от средите на обществените фигури и университетските преподаватели). Тези кандидати могат да бъдат реална алтернатива на партийните листи и спуснатите партийни кадри. За целта, ние ще настояваме, след обявяване на дата за предсрочните избори, сегашното Народно събрание да приеме значителни промени в Изборния кодекс по посока на въвеждане на изцяло мажоритарна изборна система.

След акцията, протестиращите потеглиха към "Орлов мост", като блокираха кръстовището пред Ректората, а към 13:30 освободиха блокираният за кратко "Орлов мост". Виковете "оставка" кънтят както при всеки антиправителствен протест от началото на лятото. Най-често повтаряните скандирания са "Пацо от Дупница, дай оставка" и "Волен в лудница".

* Информацията е актуализирана към 13:30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com