Преподаватели и учени от БАН излизат, за да поискат оставката на правителството

33584
Преподаватели и учени от БАН излизат, за да поискат оставката на правителството
Снимка: БГНЕС

Пореден протест срещу правителството на Пламен Орешарски и с искане за незабавно разпускане на 42-рото Народно събрание ще бъде проведен утре, 11 декември. Протестът този път обаче не е на „Ранобудните студенти”, а на преподаватели от „Софийския университет” и на учени от БАН, става ясно от създадено във Facebook събитие.

Шествието с искане на оставката на управляващите ще започне в 12:00 часа на обяд, като началната точка е Ректората на СУ. Оттам протестиращите ще отидат до Народното събрание, пред „стената на срама” – огражденията около парламента, а след това ще се съберат на „Орлов мост”. Подготвян е и своеобразен отговор на загражденията пред парламента – всеки, които отиде на протеста, ще трябва да носи по една-две книги, които ще бъдат наредени като „стена”, която полицията не трябва да преминава.

Университетски преподаватели протестират пред парламента срещу полицейския произвол

В деня, в който Софийския университет „Св. Климент Охридски” чества 125 години от създаването си, 60 преподаватели, подкреп...

“Погазването на книгите и знанието ще бъде най-уродливата и вандалска проява, на която е способна една власт, това ще бъде поругаване на духа и оскверняване на обществения договор“,пишат преподавателите. Освен това те ще носят баджове с имената и званията си, за да покажат, че няма от кого да се крият. Припомняме, че от началото на протестите в стотици случаи силите на реда, охраняващи парламента, редовно не носят опознавателни знаци.

„Това днес кара нас, университетските преподаватели, да обявим своето активно включване в организацията на гражданските протести. Нашето общество повече не може да толерира откази за носене на отговорност от страна на политиците и липсата на публични отговори по скандални политически решения и назначения. То категорично не приема зле обмислени договори за заеми и задкулисни сделки, обричащи ни на икономическа и енергийна зависимост, без възможност за защита на националния интерес. В последния месец общественото напрежение ескалира, вследствие на неадекватното и скандално отношение на властта към студентите и младите хора на България – блъскани, удряни, газени и арестувани от тежко екипираните служители на полицията“, пишат още преподавателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com