Нов старт на МВР реформа: Намалят заплатите при пенсиониране от 20 на 12, но само за новопостъпилите

13732
Нов старт на МВР реформа: Намалят заплатите при пенсиониране от 20 на 12, но само за новопостъпилите

Намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на служителите в ситемата на МВР от 20 на 12 заплати. Това се предлага с промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), публикувани днес на сайта за обществено обсъждане Strategy.bg.

Предложената промяна се предлага да важи за държавните служители, постъпили на работа в МВР след влизане в сила на закона. По отношение на действащите държавни служители по Закона за МВР се предвижда запазване на размера на обезщетението.

Вместо да намаляват, хората с привилегии в МВР се увеличават

В този час започва официално обявеният национален протест на служителите от МВР пред Народното събрание. Той стана факт заради предложе...

Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители. Идеята е те да се редуцират от 30 дни на 25 дни и да се въведе компенсиране на положения извънреден труд от държавни служители, работещи на смени с до 12 дни допълнителен платен годишен отпуск.

В мотивите се казва, че промените за отпуските и намаляване на заплатите при пенсиониране са в синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации и в МВР.

Като цяло проектът предвижда две основни групи изменения, чиято цел е да допринесе за по-ефективно Министерство на вътрешните работи. Едната група са структурни промени, изразяващи се в извеждане на дирекция "Специална куриреска служба" и преминаването й в Държавна комисия по сигурността на информацията, преобразуване на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението" и създаване на Изпълнителна агенция "Социални дейности" и Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" със статут по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон.

Втората основна група е свързана с уреждане на статута на служителите в МВР, като основния акцент е в преобразуването на служебните правоотношение на т.нар. "административни длъжности" от такива по ЗМВР, в такива по Закона за държавния служител. Фокус в представения законопроект заемат разпоредбите, уреждащи промяната на статута на държавните служители, заемащи длъжности по чл. 142, ал. 1, т. 2 от ЗМВР или т.нар. "административни длъжности", за които към настоящия момент се прилага § 86 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (Обн., ДВ, бр. 14 от 2015г.) в държавни служители по Закона за държавния служител, се казва в мотивите.

Няма договорка с полицейските синдикати за редуциране на социалния пакет в МВР

Няма договорка между синдикатите в МВР и ръководството за редуциране на социалният пакет на служителите. Това заяви Валентин Попов от С...

С преобразуването  на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението“ се цели постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на агенцията. Децентрализацията ще доведе до по-ефективно управление на дейностите на агенцията чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния ресурс на агенцията, се мотивират предложенията.

Предлага се създаването на изрична регламентация за провеждане на тестове, с помощта на които да се установява нивото на изпълнение на служебните задължения от държавните служители. Тази мярка, от една страна, има своята превантивна и антикорупционна функция, а от друга страна, дава възможност за подобряване качеството на изпълнение на служебните задължения в интерес на обществото.

Друга антикорупционна мярка се залага и чрез предложението за създаване на възможност за проверка на обстоятелствата, които служителите декларират ежегодно в декларациите за имуществото и доходите си. Създава се изричен регламент, по който да се извършва тази проверка и съответно ползването на резултатите от нея.

Днес Валентин Попов от Синдикалната федерация в МВР заяви пред БНР, че няма договорка между синдикатите в МВР и ръководството за редуциране на социалният пакет на служителите в системата. "Намаляване на размера на платения годишен отпуск, за което мотив определено не срещам в тези така наречени мотиви и трябва категорично да отхвърля, че тези две неща се предлагат в синхрон с постигнати договорености. Няма към момента постигнати договорености със синдикалните организации в МВР, доколкото на мене ми е известно, които да касаят редуциране по някакъв начин на социалния пакет, заяви Валентин Попов.

Министерствата на вътрешните работи и отбраната ще отделят от бюджета си за научни изследвания

Министерствата на отбраната и на вътрешните работи, ДАНС и НРС ще трябва да отделят по 2% от бюджетите си за развитие на научните изсле...

Миналата година подготвяни реформи в системата на МВР, които предвиждаха свиване на социалните привилегии на служителите, намаляване на заплатите при обезщетение от 20 на 10 (бел. ред. - когато текстът най-после се появи публично, се оказа, че всъщност са 50% от 10 т.е. 5), отмяна на бонусите за прослужен стаж, ограничаване на годишните отпуски и други предизвикаха масови протести на служители в сектор "Сигурност". Стотици полицаи дни през октомври 2015 г. наред изразяваха недоволството си от предложенията чрез демонстрации по площади, магистрали, гранични пунктове. Парламентът на 2 декември миналата година отхвърли параграфите, които предизвикаха протестите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...