Няма виновни по случая "Шивиков"

3616
Няма виновни по случая "Шивиков"

Проверка на Инспектората на Министерство на отбраната установила, че предоставянето на информация по случая с повдигнатото обвинение на бриг. генерал Димитър Шивиков от Служба "Военна полиция" на Софийска военно-окръжна прокуратура е в съответствие със законовата и подзаконовата нормативна уредба, съобщава БГНЕС.

Това се констатира в резултатите от проверката, които медията е поискала от военното ведомство. Тя започна още през юни, след като стана ясно, че именно Военна полиция - структура на пряко подчинение на министъра на отбраната Николай Ненчев, е подала писмено уведомление за установени нарушения на ген. Шивиков. Малко преди старта на проверката темата бе коментирана и от премиера Бойко Борисов, който настоя по време на правителственото заседание военният министър Николай Ненчев да изясни случая.

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка", заяви Борисов по време на заседание на кабинета. Той настоя и министър Ненчев да направи каквото може, за да се помогне на генерала.

От проверката на Инспектората се оказва, че предоставянето на информация по случая е според закона. Въпросът за това кога министърът е разбрал за случилото се не става ясно. В отговора се казва, че Инспекторатът констатира необходимост от "прецизиране на реда и условията за извършване на писмени доклади до министъра на отбраната от ръководителите на структурите на пряко негово подчинение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com