Пожарът расте. Екипировка няма

8599
Пожарът расте. Екипировка няма

Пожарникари и доброволци едва смогват с разрастването на пожара във Витоша.

Основният проблем, за който информират всички екипи е, че огънят е в тясна долина, където единствено решение е да се гаси с помпи. Подобно упражнение е  трудоемко и забавя цялата акция, но действието е крайно необходимо.

За гасенето на пожара – Витоша в премеждие

Разказ на един от многото доброволци, Деян Тодорински: Честно казано, за пръв и последен път се качвам да гася горски пожар. Не защот...

„За съжаление за доброволците, които искат да помогнат и могат, няма достатъчно помпи и маркучи. Резачките са кът. Управляващите не искат да си признаят, че пожарната е зле екипирана. В така наречения щаб има много началници, те също знаят, че няма да се справят с наличия материален ресурс и затова дават безумни нареждания и успокояват, че ситуацията е овладяна”, разказват хората на терен.

Питейната вода също е кът, храната ,която получават пожарникарите пък е недостатъчна. 

Истината е, че пожарът се разраства и всеки ден става все по-зле.

„Никой не може да обясни защо дни наред се повтаря, че положението е овладяно”,  заяви Димитър Коцев, доброволец в действията по гасене на пожара във Витоша.

Казаха ни в самото начало да не се лъжем, че ще гасим нещо, само ще овладяваме пожара, продължи Кацов. В края на деня се чувстваме като мравки – безсилни.

Мнението на повечето пожарникари на Витоша е, че има нужда от помощ от въздуха с много вода, макар теренът да не позволява безопасното използване на летателните машини.  Според очевидците неразбирателството и условията на работата по гасене на пожара в "Бистришко бранище" е довело до демотивация и отчаяние при много пожарникари.  

Планински спасители помагат в гасенето

По молба на главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН 11 планински спасители от аварийния екип на софийския отряд към БЧК с...

Въпреки това борбата на екипите продължава четвърти ден. В момента остава най-проблемен фронтът на пожара, който върви към зелената гора.

Само за последните 12 часа, след получаване на разрешение от МОСВ, пожарникарите и служителите на горските стопанства прокараха над 6 км просеки в резерват "Бистришко бранище”.

Пет километра от тях са малки пътища, по които може да се осъществява предвижването на гасаческите групи, а други 1600 метра, с ширина 20 м, разделят огнището от незасегнатата от огъня гора.

Днес в борбата с огнената стихия участват близо 500 души, 135 от тях са доброволци. Всички отзовали се преминали инструктаж за безопасно поведение и са прикрепени към екипи от професионалисти. Трите хеликоптера продължават да помагат в потушаването на огъня, като се водозахранват от езерото в Панчарево. Очаква се по-късно през деня на място да пристигне специална тежка верижна техника, пригодена за гасене на пожари в труднодостъпни местности, собственост на ТЕРЕМ.

Редактор: Иво Георгиев

Удвоен е броят на военните в гасенето на пожара

Още 40 военнослужещи се присъединиха към 42-та военнослужещи от Сухопътните войски, участващи от вчера в гасенето на пожара в резерва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com