МВР призна: България пропуска хиляди без особен контрол към Западна Европа

5384
МВР призна: България пропуска хиляди без особен контрол към Западна Европа
Снимка: Gettyimages.com

Потокът от имигранти, минаващ през България за Западна Европа, съвсем не е толкова малък, колкото изглеждаше на фона на новините за бежанската вълна, минаваща през Гърция, Македония и Сърбия по пътя на запад.

Според статитиката на МВР само за седмица преди кървавия ужас в Париж над 1000 души са напуснали центровете на Държавната агенция за бежанците. От 25 септември досега общият брой на заминалите нелегално към Западна Европа е 6702-ма души. От януари до края на септември избягалите са 17 481, съобщава в. "Сега".

Орбан: Терористите използваха масовата миграция

Терористите използваха масовата миграция през последните месеци, за да се доберат до Европейския съюз. Европейците имат право на само...

МВР твърди, че от началото на годината е задържало на западната граница 9315 души, на границата с Турция - 9536 души, а във вътрешността на страната - 10 369 души. Но по последна информация в центровете на Агенцията за бежанците има само 1366 души.

Обясненията за изчезването на чужденците са две - или през браздата минават канали, за които МВР си затваря очите, или Гранична полиция се проваля в охраната. От началото на годината към 1 ноември броят на влезлите в страната чужденци е 28 038, като само за месец те са се увеличили с около 7000 души, сочи статистиката.

По думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова по границата с Турция имаме 30 км ограда и охраняваме цялата линия с 900 полицаи, 500 от които са командировани. За границите със Сърбия и Румъния и степента на сигурност там нямаше коментар.

Арестите на дирекция "Миграция" на МВР са претъпкани и в тях има 4% повече хора, отколкото позволява капацитетът им, стана ясно вчера. В момента там са затворени 980 души. По закон задържаните се разпитват и проучват от ДАНС и ако не са съмнителни и подадат молба за бежански статут, в рамките на 15 дни биват прехвърлени в бежански център. Там режимът е свободен.

Гърция не информирала Македония за опасни мигранти

Никой не помага на Македония да се справи с мигрантската вълна, която залива вече няколко месеца страната. Това заяви македонският пр...

626 от арестантите бяха задържани през последната седмица. Само в събота и неделя при акция в цялата страна бяха арестувани 320 нелегални чужденци. Вчера още 15 души бяха спипани до пазарджишкото село Калугерово. МВР не е установило сред заловените заподозрени в тероризъм, каза главният секретар на МВР Георги Костов. "Сред тях обаче има такива, които отговарят на определени параметри на издигнатия рисков профил", заяви той пред БНР. Часове по-рано в пред bTV той твърдеше, че е установено, че няма подозрителни сред задържаните.

Оперативният щаб на МВР и общината в столицата обявиха нови мерки за сигурност: Районът на бул. "Мария Луиза" и Женският пазар в столицата - местата, където се събират най-много бежанци - вече ще се охраняват от екип на жандармерията, допълнителен патрул на Общинска полиция и 5 патрула на СДВР. Вече са започнали проверки на общинските училища, детски градини, подлези и публични места, пазени от частни охранителни фирми. Под засилен контрол са и всички публични места, където се събират много хора. Шофьорите в градския транспорт са инструктирани да следят за подозрителни пътници и багажи. Гражданите трябва да бъдат бдителни за съмнителни хора и предмети. Посетителите на концерти и мероприятия като детската Евровизия, особено в "Арена Армеец", трябва да се подготвят за сериозни проверки, които ще забавят значително влизането на публиката. Същите мерки са в сила и във всички големи градове в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com