Мюфтийството иска повече джамии в София, мюсюлманите се увеличавали ежедневно

5764
Мюфтийството иска повече джамии в София, мюсюлманите се увеличавали ежедневно
Снимка: БГНЕС

От Главното мюфтийство настояват за увеличаване на джамиите и в столицата на България. От там твърдят, че в София ежедневно нараства броят на гражданите, които изповядват ислям. С този довод те мотивират желанието си да бъде увеличен броят на джамиите и молитвените домове (месджиди), където вярващите да могат да изпълняват своите религиозни обязаности.

"Небезизвестна е необходимостта от повече от една джамия и невъзможността тя да бъде построена поради административно бездействие на общинските власти. Нуждата от храмове в столицата под регулацията на Мюсюлманско изповедание е тема, която ръководството поставя от години на най-високо държавно ниво", се казва в писмо, изпратено до медиите.

От мюфтийството опровергават информацията, че има молитвения дом в столичния квартал "Люлин", пише "Труд".

Главното мюфтийство посочи колко дава Турция за ислямско образование у нас

Само сектор „Образование” получава 40% от парите си в Турция. Става въпросът за четири училища и Висшия ислямски университе...

"Месджидът е разкрит въз основа на изразената нужда от местната мюсюлманска общност. Мюсюлманско изповедание е наела имот с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите", твърдят от мюфтийството.

От там уточняват, че местното мюсюлманско настоятелство с председател Хюсеин Абу-Калбайн е учредено по предложение, а не по назначение. Те твърдят, че лицето, избрано за председател, е български гражданин и настоятелството било регистрирано в Столична община по регламент на Закона за вероизповеданията.

Бил е назначен и свещенослужител - имам на трудов договор, който да води молитвите и проповедите и се отчита пред районния мюфтия на София.

Имамът Ахмед Карафейзов също бил български гражданин, учил в Средното общообразователно духовно училище в Момчилград и получил бакалавърска диплома по теология от йорданския университет. Дипломата била легализирана от Министерство на външните работи на Република България, твърдят от мюсюлманството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com