Два протеста в София отбелязват емблематични за България събития

17551
Два протеста в София отбелязват емблематични за България събития

Днес нови два протеста ще разбунят духовете в страната. Събитията ще се проведат в София, като организаторите преследват коренно различни цели.

Първият протест е срещу правителството на Пламен Орешарски и 42-рото Народно събрание. Дата 10-ти януари не е избрана случайно – на 10-ти през 1997 година студенти и обикновени граждани щурмуваха парламента и принудиха правителството на Жан Виденов да подаде оставка, след като България беше вкарана в хиперинфлация, а заплати и пенсии достигнаха само няколко долара на месец.

Охраната на Югозападния Университет нахлу в окупираната аудитория

"Охраната на Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград нахлу в окупираната 501-ва зала и скъса плакатите, издиг...

Човекът, който поде инициативата, е Явор Никифоров. Той е учител по информатика и досега е арестуван на два пъти от полицията по време на протести. Особено запомнящ се беше арестът му на 12-ти ноември миналата година, когато „Ранобудните студенти” и полицията стигнаха до множество сблъсъци в София. Тогава Никифоров отиде да протестира „въоръжен” с праз лук като символ на полицейска палка и с пакет ролки тоалетна хартия като символ на полицейските щитове. Никифоров обеща, че протестиращите ще сменят тактиката и ще предприемат по-различни действия, които да принудят кабинета и парламента да подат оставка. Протестът започва в 10:00 часа.

Вторият протест ще е пред американското посолство и е организиран от „Атака”. Искането на националистите е да бъде премахнат паметникът на американските пилоти, загинали през Втората световна война в бомбардировките над София. Демонстрацията се прави навръх 70-тата годишнина на бомбардировките на американската военна авиация над столицата ни. Тя ще започне в 12:00 часа.

Вчера се появи информация, че са мобилизирани допълнително жандармеристи от провинцията, за да се държат протестите под контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com