Членовете на ВСС категорично отказаха да подадат оставки

2551
Членовете на ВСС категорично отказаха да подадат оставки
Снимка: БГНЕС

ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт. Това се казва в позиция на ВСС по искане на политически сили за саморазпускането на съвета.

Членовете на ВСС отказаха да подадат оставки.

Според Съвета, ако той се разпусне сега, има риск от задълбочаване на проблемите, а не тяхното разрешаване. Съветът призова за конструктивен диалог с всички власти, за да се приведат правилата за работа на съвета в съответствие с последните промени в конституцията.

Становището бе прието почти единодушно. Против гласува само Калин Калпакчиев. Той обясни, че декларациите на политическите сили за оставка на ВСС са лицемерни и отклоняват вниманието от същинските проблеми и със своето становище съветът става съучастник в този подменен разговор.

Протестна мрежа: Поисканата оставка от ВСС е акт на отчаяние и опит за замазване

Поисканата оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) от управляващата коалиция е акт на отчаяние. Това е открит опит за замазване на силно ...

Позицията бе прочетена пред медиите от замесения в скандал Димитър Узунов. Припомняме, че той бе основният заподозрян за изпращането на скандален SMS до премиера Борисов, разкриващ какво се случва на заседание на ВСС. По-късно Борисов препрати SMS-а до висшия съдия Лозан Панов, който пък го показа пред медиите.

Проблемите във Висшия съдебен съвет и призивът на управляващите предизвикаха разнобой в управляващата коалиция. Партньорите са на различни мнения относно изненадващата декларация на ГЕРБ от вчера.

Реформаторите също искат оставката на Висшия съдебен съвет, но не са съвсем съгласни с всички мотиви на ГЕРБ. Патриотичният фронт пък остро разкритикува това действие на ГЕРБ.

Голямата тема в парламента е дали е противоконституционно, дали е вмешателство в съдебната власт и защо всичко това се прави ден преди доклада от Европейската комисия. Много обвинения се чуха от партньорите, а и от страна на опозицията, като най-сериозното е, че тази декларация е опит за прехвърляне на вина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com