Борисов категоричен, че мораториумът за шистовия газ няма да се вдига

28471
Борисов категоричен, че мораториумът за шистовия газ няма да се вдига
Снимка: БГНЕС

"Не" на падането на мораториума за добив на шистов газ, това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

Същевременно той призова да не казваме "никога", тъй като технологиите се развиват активно и ако се измисли добра техника за добив, която не застрашава околната среда, можем да се възползваме.

Борисов коментира темата в отговор на въпрос от депутата от АБВ Кирил Цочев по време на блиц контрола в Народното събрание, предаде БГНЕС.

"След 5, 10 или 15 години не искам да си представям при тези скъпи енергийни ресурси докъде можем да стигнем. "Не" да падне мораториума за шистов газ и в дългосрочен план, ако ни предоставят технология, която не застрашава, тъй като всички казват, че в момента застрашава околната среда", обяви Борисов.

Той припомни, че при предишното му правителство е бил наложен мораториум и поясни, че това по никакъв начин няма да се промени, докато като общество не бъдем убедени, че има нова технология, която е безопасна. "Коректно защитихме интересите си. Върху мен не може да се оказва натиск по такава тема. Да казваме "никога" няма смисъл, при положение, че се работи така активно, защото е доказано, че е евтин газ, ако измислят добра техника, защо да не се възползваме", завърши той по темата.

По отношение на "Южен поток" Борисов обяви, че се опитва и успява да търси единодействие, а не конфронтация. "България е дала правомощия на Европейската комисия да представлява страната в преговорите за "Южен поток". След като сме дали такова пълномощно, като какви да разговаряме с руската страна?", попита премиерът. По думите му, имаме прекрасна организация с ръководители на Русия и в момента, в който има какво да им предложим, ще се чуем с тях.

"Откакто възстановихме разговорите с Русия няма един ред от руска страна - за това комисарят отива да пита Русия дали ще има или няма да има "Южен поток", каза Борисов, визирайки посещението на комисаря по енергетиката Марош Шефчович. Борисов бе попитан и дали има позиция на Русия по отношение на идеята за газов хъб на родна територия.

Тази идея вече е поставена на масата и ще бъде засегната от Шевчович, каза Борисов. Той посочи, че на този етап няма как да отговори каква е позицията на Русия. "Ако можех, значи щяхме да имаме най-мощната разузнавателна служба в света", коментира той. "Надявам се идеята, която вече е сложена като възможност, ако руската страна намери интерес, да преговаряме", изрази надежди премиерът.

В Шумен ще протестират срещу шистовия газ на 1 януари

Протест срещу проучванията и добива на въглищен и шистов газ на територията на България ще се проведе в Шумен на 1 януари от 11.00 до 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com