Бедственото положение в Димитровград, Харманли и Симеоновград ще бъде отменено

20136
Бедственото положение в Димитровград, Харманли и Симеоновград ще бъде отменено
Снимка: БГНЕС

В Хасковска област няма нови произшествия заради обилните дъждове и бедственото положение ще бъде отменено. 90 на сто от засегнатите постройки вече са отводнени, сочи обобщената справка на Областният кризисен щаб, цитирана от БНР.

Наводнените сгради са 365, като най-много са били в Димитровград, където количеството на валежите достигна 140 литра на квадратен метър. Близо 13 хиляди декара обработваеми площи са под вода, а продукцията е унищожена. В първите часове на бедствието бяха евакуирани 1 000 души, сега само 20 останаха постоянно пребиваващи в различни институции.

Скъсаната язовирна стена до Райново и разрушените диги в Симеоновград трябва да бъдат изградени, също да се ремонтират разрушените пътища. До седмица ще бъдат ясни размерите на нанесените щети. Залята е над 2 000 декара земеделска земя. Продължава наблюдението на нивото на реката. Критичният минимум за преливане е 7 метра, а на места водата вече достига над 4 метра. Затова крайречните общини Симеоновград, Любимец и Свиленград са готови да посрещнат евентуалната голяма вълна.

Днес комисия описва щетите, нанесени от пороя в димитровградското село Странско. Там продължава почистването на домовете. Наводнени са 20 къщи, които се почистват от калта. В района има доброволци, храна, завивки и препарати. Започнал е ремонтът на пътя Димитровград-Симеоновград, който рухна от придошлите води. Разрушена е настилката на пътя и е пропаднал в участъка за село Златополе.

Община Димитровград започна кампания за набиране на помощи за пострадалите от наводненията селища в района. Необходими са пакетирани храни, почистващи препарати и дезинфектанти, дрехи, завивки, спално бельо, мебели, домакински уреди и всичко от първа необходимост. Набират се доброволци за почистването на домовете.

Остава в сила бедственото положение в две общини на Старозагорска област - Опан и Раднево. В Гълъбово то бе отменено тази сутрин със заповед на кмета. Над 200 са наводнените къщи и частни имоти в трите общини.

Местните власти в Гълъбово и Раднево са решили да подкрепят пострадалите семейства финансово, извън 365-те лева, които те трябва да получат от държавата като помощ. Временно настанените четирима души в гълъбовската болница днес ще се преместят при роднини. Тези в Раднево остават в едно от празните отделения на болницата. Осигурени са с храна, вода, дрехи и завивки. Девет къщи са напълно разрушени или с компрометирана конструкция и невъзможни за обитаване след наводнението в старозагорските общини. Над 200 са пострадалите от водната стихия домакинства в областта. Кметовете на засегнатите общини трябва да предоставят информация затова колко души са останали без къщи и колко от тях нямат друго жилище. Тези хора ще бъдат настанени най-вероятно във фургони, които трябва да бъдат електрифицирани и водоснабдени, за да са обитаеми при зимни условия. Засега пострадалите без покрив, сред които има и деца, са настанени в общински болници, църкви и училища, все още в кризисния щаб не знаят точния им брой, но твърдят, че всички са осигурени с храна, вода, дрехи и завивки.

Започва да се нормализира положението в Димитровград и региона. Наводнени са над 200 къщи на територията на общината. Скъсани на дигите на реките Марица и Мартинка. Скъсаната дига на Марица предотврати наводнението на къщите в селата Злато поле и Брод. Река Меричлерска снощи излезе извън коритото си и отряза достъпа до тези села. Днес се справихме със ситуацията. Пътят до селата Райново, Злато Поле и Долно Белево е пропаднал, той е част от републиканската пътна инфраструктура. Тези села ще трябва да ползват обходен маршрут, който е с 30 км. по-дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество