Alternative MBA стипендии за бизнес практици с интерес в областта на социалния бизнес от Actualno.com и Хлебна къща "НадЕжко"

5734
Alternative MBA стипендии за бизнес практици с интерес в областта на социалния бизнес от Actualno.com и Хлебна къща "НадЕжко"
Снимка: The Bussiness Institute

В aMBA (alternative MBA) се работи по български бизнес казуси, един от тях е свързан със социалния бизнес на Хлебна къща "НадЕжко".

Кандидатствайте за 50% и 30% aMBA стипендия тук.

Темата за социалното предприемачество става все по-актуална и си има причини за това – около нас съществуват безброй наболели социални проблеми, които очакават своето устойчиво решение. Дали обаче за тези решения трябва да разчитаме само на неправителствени организации и доброволчески инициативи? В една знакова своя TED реч Майкъл Портър поставя дръзки въпроси:

Защо да не дадем на хора от бизнеса да решат наболелите обществени въпроси?

“Защо се обръщаме към нестопански организации, неправителствени организации и правителства, за да решават най-големите проблеми на обществото? Защо да не дадем на бизнеса да решава наболелите обществени въпроси? Когато бизнесът решава един проблем, целта му е да прави печалба – което всъщност позволява това решение да се превърне в устойчиво.”

Звучи доста актуално и в същото време алтернативно, нали? Идеята на Майкъл Портър е от 2008 година.

Ние от Actualno.com и Хлебна къща “НадЕжко” дълбоко вярваме, че бизнесът с кауза и социалното предприемачество могат да бъдат устойчиво развивани. Обединихме се, за да бъдем полезни на бизнес практици и предприемачи, които подкрепят тази идея. Затова си партнираме във финансирането на стипендии за участие в alternative MBA (aMBA) програмата на The Business Institute.

aMBA е програма за изграждане на комплексни бизнес и мениджърски умения като се работи по реални бизнес казуси. В пети aMBA випуск част от участниците ще участват в решението и на казус свързан със социално предприемачество - Хлебна фурна “НадЕжко”. Предизвикателството пред лидерите на "НадЕжко" и бъдещите участници в пети aMBA випуск е следното:

Хлебна къща "НадЕжко" - преход към социален бизнес: еволюция на бизнес модела с цел устойчиво развитие на социалното предприятие.

Мрежа Хлебни Къщи е водещ български пример за иновативно социално предприятие. Създадена от д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог от Университета „Принстън“, САЩ.

Хлебна Къща "НадЕжко" в София, функционира като културен център и като социално предприятие – фурна, в която се обучават и наемат хора от уязвими групи. Организират се безплатни социални и терапевтични месения, развиват се различни услуги и програми с бизнес насоченост.

В момента Хлебна къща „НадЕжко“ започва процес на трансформация от донорски зависима неправителствена организация към пазарно ориентиран социален бизнес основан на устойчивото развитие. Мениджърите и собствениците на “НадЕжко” възлагат на V-ти aMBA випуск да работят по техния казус. 

aMBA стипендиите от Actualno.com и “НадЕжко” са за бизнес практици с опит и с интерес към социалното предприемачество.

Трите стипендии от Actualno.com за практичен PM тренинг в The Business Institute отиват при...

На 15 февруари започва бизнес симулация Project Management, на Harvard Business Publishing. Този трейнинг под формата на бизнес симул...

Класическите MBA програми са създадени за бизнес практици, които желаят да структурират своя опит и да надградят знанията си. Alternative MBA (aMBA) следва този подход, но адаптиран към средата в България. Поставянето на всеки модул oт аMBA в практичен контекст през призмата на бизнес казуса позиционира този подход като алтернативен за образователната система в България.

Това е MBA без университет, защото е за професионалисти, за които практичните знания и умения са по-важни от "тежестта" на дипломата.

Съдържанието е адаптирано от екип български бизнес практици с богат опит. Програмата е базирана на методологии и инструменти на Stanford University, Harvard University, Business Model Foundry, Thomas International.

Пети aMBA випуск стартира на 31-ви март 2016 г. Програмата трае 2 семестъра. В рамките на 7 месеца се работи по казусите през 8 ключови дисциплини. Сесиите се провеждат в София в удобно за активни работещи хора време.

Следете Actualno.com за информация, свързана с aMBA стипендиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com