Внесено е питането до КС за промените в Конституцията, чакаме решение септември

4362
Внесено е питането до КС за промените в Конституцията, чакаме решение септември
Снимка: БГНЕС

"Представлява ли разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии промяна във формата на държавно управление?" и "каква трябва да бъде числеността и разпределението в прокурорската и съдийската квота?" Тези два въпроса отправиха към Конституционния съд 144 народни представители.

Искането за тълкование бе внесено днес от народните представители Данаил Кирилов от ГЕРБ, Борислав Борисов от АБВ, Станислав Анастасов от ДПС, Красимира Ковачка от БДЦ и др., предаде БГНЕС.

Найденова: ВСС подкрепя проекта за промени в Конституцията

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова изрази положителната оценка на ВСС за внесения проект за конституционните ...

Данаил Кирилов подчерта, че се надява Конституционният съд да се произнесе до средата или края на септември. На въпрос какво ще се случи, ако отговорът бъде отрицателен, депутатът от ГЕРБ отговори, че Народното събрание ще трябва да се съобрази с решението.

"След много прецизен анализ мислим, че така зададените въпроси трябва да получат отговор", поясни Кирилов и добави, че НС като законодателен орган има интерес от тълкованието.

"Ще се изчака преди второ да излезе решението на КС. Мисля, че КС ще постъпи отговорно", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е председател на временната комисия за промените в Конституцията, предаде БНР. .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com