Собствеността върху "Александър Невски" отива на съд

24554
Собствеността върху "Александър Невски" отива на съд

Председателят на културно-историческо дружество "Будител" в Батак Веселин Станков е подал жалба във Върховния административен съд срещу решението на Министерския съвет да предостави на Българската православна църква храм-паметника "Свети Александър Невски".

Според Станков храмът принадлежи на държавата, защото е съграден с решение на Народното събрание, пише "Труд". След като е осветена и пусната в действие през 1924 г., катедралата е обявена за паметник на културата с национално значение.

"От църквата искаха храмове като този в Батак и храм-паметника в столицата, защото става дума за много пари. Целта на свещениците е да заграбят максимума от такива имоти, които се водят публична държавна собственост, за да могат да ползват т.нар. европейски средства, които ще се изплащат всяка година за такъв тип обекти. Храмът в Батак бе заграбен по същия начин - беше деактуван от публична държавна собственост и беше прехвърлен на църквата абсолютно незаконно", твърди Станков. Той водеше битка за запазване на музея-костница в Батак, но Пловдивския митрополит Николай я взе и в момента там се отслужват литургии.

Намерението на Светия синод действително е да кандидатства за евросредства, за да ремонтира и реставрира "Св. Александър Невски". В момента върви и дарителска кампания за набиране на средства.

Църквата вече официално е собственик на "Александър Невски"

На церемония днес служебният министър-председател проф. Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com