Служители на МВР пратиха в ранна пенсия Христосков

19915
Служители на МВР пратиха в ранна пенсия Христосков
Снимка: БГНЕС

Стотици служители на МВР сложиха червени клоунски носове и излязоха на протест днес, за да поискат оставката на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, предаде репортер на БГНЕС.

Синдикални организации на полицаи, пожарникари, надзиратели и военни организираха протест пред Централна баня в София, за да изкажат възмущението си от готвените от служебното правителство промени, касаещи социалните им права. Причина за недоволството и искането за оставка на Христосков е и негово изказване пред медиите, че оставката му се иска от "комични хора".

Осигуровката за пенсия се вдига на два пъти с по 1%

Осигурителната вноска за пенсия да бъде увеличена с 1% и да стане 18,8% от дохода още догодина. Това е включено в краткосрочните мерки ...

С плакати "ХристоскOFF" и "Ранно пенсиониране за Христосков – веднага!" служителите на МВР ясно заявиха на служебния вицепремиер, че е прекрачил границите с поведението и думите си. Единствената морална постъпка е оставка, категорични бяха синдикатите.

Срещу подготвеното от служебния кабинет прекратяване на ранното пенсиониране за служителите от сектор "Сигурност" протестираха униформени от София, Ловеч, Враца, Перник, Хасково, Велико Търново и други. Протестът бе организиран от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и подкрепен от Синдиката на служителите в затворите в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Националната асоциация "Сигурност".

"Христосковците си отиват, ние оставаме", гласеше друг от плакатите на униформените. На два пъти от звукова уредба пък бе пуснат запис от изказването на Христосков, в което той нарича синдикатите "комични хора", което бе посрещнато с бурни освирквания и възгласи "оставка" от събралото се множество. В знак на протест срещу определението "комични" повече протестиращи се бяха снабдили с червени клоунски носове.

Повод за протеста са подготвените промени, с които да бъдат ограничени социалните права на служителите в сектор "Сигурност", при това без синдикатите да са участвали в обсъждането на подобни мерки, обясни Цветан Михайлов от синдиката на надзирателите. Той обяви, че служителите са взели решение да приключат с пушенето на цигари и пиенето на вода и да преминат към искане за оставки, тъй като тихите им протести очевидно не водят до необходимите резултати.

Полицаи, военни и пожарникари искат оставката на социалния министър

Спасители, пожарникари, полицаи, военни и служители в затворите излизат на протест с искане за прекратяване на всякакви действия по п...

"Протестите са провокирани не само от готвените промени, но и от арогантното отношение към служителите на МВР от управници от всички цветове", каза Михайлов и настоя, че ярък пример за тази арогантност са думите на Йордан Христосков, нарекъл комични хората, които искат прозрачност. В 21-ви век в страна член на Европейския съюз продължава ироничното отношение към синдикатите и се правят подигравателни забележки, че ранното пенсиониране в силовите структури било "пилеене на пари", цитира Михайлов.

Исканията на протестиращите служители са незабавно прекратяване на всякакви действия по промени без участието на синдикатите, спешно приемане на подзаконова нормативна уредба към Закона за МВР и незабавна оставка на Йордан Христосков, заяви Михайлов.

Ние не сме просто човешки ресурс, каза председателят на СФСМВР Валентин Попов. "За разлика от Христосков не виждам комици, а български полицаи, които рискуват живота и здравето си всеки ден", каза Попов, чието изказване също бе прекъснато от възгласи "оставка", насочени към служебния вицепремиер.

След изказванията на всички синдикални лидери протестът прерасна в шествие и премина през Министерството на труда и социалната политика и Президентството, като под прозорците на двете институции служителите на МВР отново поискаха оставката на назначения от Росен Плевнелиев министър на труда и социалната политика.

Предложенията за пенсионната реформа трябва да са готови до 10 дни

До 10 дни работната група по пенсионната реформа към министъра на труда и социалната политика ще има има окончателни предложения за вди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com