След проверката на къмпингите по морето: 12 протокола на "самонастанили се" за сеч и палене на огън

5926
След проверката на къмпингите по морето: 12 протокола на "самонастанили се" за сеч и палене на огън

Миналата седмица Комисия от експерти от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), РИОСВ – Бургас и полицейски служители започнаха масови проверки на къмпингите по Южното Черноморие. Акцията предизвика коментари и напрежение в социалните мрежи.

Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите обясни, че са сезирани от Националната асоциация "Българско Черноморие". "Описани са 14 обекта от Асоциацията и ние тях сме проверявали. Те са описани в нашите констативни протоколи", каза той.

Започват проверки по къмпингите днес

Масирани проверки на къмпингите по Черноморието започват от четвъртък на юг от Бургас, съобщи Нова телевизия. В съвместните инспекции ...

"Отвратително е това, което виждам. Това са чужди територии, върху които са се самонастанили хиляди хора. Ако някой в България мисли, че може да си прави каквото си иска, аз не съм съгласен с това и мога да го докажа. В чужда собственост няма как да пребивава човек, без да има разрешение от собственика", каза Пиронков.

Той посочи, че по време на проверките са съставени 12 протокола на хора, които са секли дърва и са палили огън.

Мария Кавлакова, която е станала свидетел на проверките, коментира пред БНР, че акцията по проверката на къмпингуващите е била поръчкова.

"Интересно е как може една асоциация да алармира цялата държава и да я задейства да работи. В "Корал" дойде Изпълнителната агенция по горите. Най-интересното е, че от петък има решение на Министерството на околната среда и водите, че на всички места, по които е минала ИАГ и регионалните инспекции, няма забрана за къмпингуване, защото не е защитена зона. Те не са успели да си проверят нещата докрай", смята Кавлакова.

На плажа на Крапец до Шабла все още няма бивак

Относно плажните ивици на север и местата, къмпингуващите туристи могат да се разположат законно, без да нарушават някакви разпоредби в...

"Проверяващите бяха дошли с трите национални телевизии. Нахлуха в палатката на едни младежи и започнаха да ги разпитват "вие защо сте дошли тука, имате ли право да застанете на тази държавна земя". Бях случайно попаднала там и много добре знам, че земята, за която ставаше дума, не беше държавна, а беше частна. Нито журналистите, нито ИАГ, нито никой няма право да ги пита или да ги санкционира защо са там", каза Кавлакова.

Според нея неправомерно в медиите се тиражира какъв е бил броят на къмпингуващите, като той значително се завишава.

"Около 2000 незаконно къмпингуващи е установила проверка на плаж „Корал“ в община Царево. Това миналата седмица пред "Фокус" Димитър Канариев, председател на Асоциация „Българско Черноморие“. Той заяви, че "Корал" е една от точките, която разширена комисия проверява за незаконно къмпингуване по цялото Черноморие. 

"Проверката на „Корал“ установи, че са изсичани дървета, палени са огньове и всичко е в боклуци. В горичката почти до всяко дърво има незаконно къмпингуващи“, посочи Канариев. "Незаконно къмпингуващите бяха предупредени, че трябва да напуснат до утре мястото, но се сблъскахме с изключително агресивно поведение. Имаше хора, които сипеха обиди по всички присъстващи. Представители на община Царево казаха, че след няколко дни отново ще направят проверка и тогава ще бъдат издадени актове, но ми се струва, че трябва да има участие и на жандармерията, защото напрежението днес много ескалира“, обясни Канариев

Без нарушения по плажната ивица на Слънчев бряг след проверка на НАП

Без констатирани нарушения приключи данъчната проверка на плажните ивици в Слънчев бряг. От днес екипи на Националната агенция по прихо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com