Протести и скандали на обсъжданията за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”

18391
Протести и скандали на обсъжданията за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”
Снимка: БГНЕС

Напрежение и скандали съпътстваха дискусията за създаване на Национален парк "Българско Черноморие", опит за провеждането на която бе направен в Бургас.

С викове "вън", "крадци" и "мафия" експерти от Министерството на околната среда и водите и Българската академия на науките бяха изгонени от залата на Областната управа в Бургас. Неправителствени организации и собственици на имоти по бургаското крайбрежие бойкотираха общественото обсъждане, съобщава БНР.

Протестът, който предшестваше общественото обсъждане, прерастна в скандал, който доведе до изгонването на експертите от Министерството на околната среда и водите и БАН. Въпреки сериозното напрежение, до сблъсъци не се стигна. 
Близо 50 протестиращи с плакати "Не на парка" и "Стига толкова рестрикции" влязоха в залата на Областната управа, където вече се бяха събрали кметове и представители на общински администрации от черноморските общини.
Преди да започне дискусията председателят на националната асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев обяви бойкот на форума и призова експертите да напуснат залата. След 20-минутни спорове и скандирания "Вън, не ви искаме", "Крадци" и "Мафия" представителите на Министерството и на БАН си тръгнаха.
Протестиращите твърдят, че решението на Народното събрание за спирането на разпоредителни сделки с държавни имоти в Зона А и Б по Черноморското крайбрежие е незаконосъобразно. Това решение беше взето преди една година и сега то прераства в процедура за създаването на Национален парк, който ще обхване 3 области - Добрич, Варна и Бургас. Според протестиращите паркът ще засегне частни общински земи и ще наложи поредните забрани за строителство.

До края на месеца в Бургас тръгват новите тролеи

До края на месеца всички стари тролейбуси ще бъдат спрени от движение и от 1 юли по бургаските улици ще пътуват само чисто новите от ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com