Пращат ботевградския кмет пак на прокуратурата заради нередности по европроект

6247
Пращат ботевградския кмет пак на прокуратурата заради нередности по европроект
Снимка: БГНЕС

Съмненията за нередности около кмета на Ботевград Георги Георгиев не спират, дори напротив. Действията на градоначалника, който е цитиран да казва: "Законът в Ботевград – това съм АЗ" отново ще бъдат обект на прокурорска проверка.

Причината е още съмнения за нередности, при това отново по европроект, които отиват в прокуратурата. Това се разбира от отговорите на Министерство на регионалното развитие, получени по Закона за достъп на информацията след сигнал на управителя на "Травъл Медиа груп" ЕООД Владимир Танев, предаде  БГНЕС.

Кметът на Ботевград в цинична разпра с фоторепортер

Кметът на Ботевград Георги Георгиев отново влезе в груба и цинична разпра с фоторепортера на botevgrad.com Радослав Маринов. Това твърд...

В министерството е управляващият орган на Оперативна програма "Регионално развитие " 2007 -2013г. Вече стана ясно, че след друг сигнал на Танев управляващият орган прави проверка и преди месеци управителят на "Травъл Медиа груп" съобщи, че е наложена 100% финансова корекция на общината по договор за европроект. Така Ботевград стана първата и единствена българска община, на която е наложена пълна корекция по проект по ОП "Регионално развитие".

През април Танев подава и сигнал за нередности във връзка с още един европроект "Дефилир на духовата музика". Той сигнализира за съмнения за измама като посочва, че е получил инструкции от общината – от главния юрист и кмета да смени датата върху официален документ. След като отказал получил отговор: Вие нали бързате да си получите аванса за подписания договор за туристическия проект? Направете каквото се иска от вас и ще си получите парите. Танев признава, че се огънал на това изнудване и изпратил исканото писмо, за да си получи аванса по друг договор сключен между него и общината.

Управляващият орган е сезирал прокуратурата и АФКОС, които да кажат има ли нарушение и измама. За становището си информира и кметът Георги Георгиев, а в частта за анализ на нарушенията от правна страна се сочи чл. 311 от Наказателния кодекс, който се отнася до документни престъпления. Този член от Наказателния кодекс предвижда наказание до 5 години затвор. До произнасяне на прокуратурата сигналът е спрян.

БГНЕС припомня, че в Окръжна прокуратура София само от средата на миналата година до края на март месец текат около 10 проверки по сигнали за нередности в Ботевград. Три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия по сигнал, подаден от Министерство на регионалното развитие. По него е назначена и се чака експертна проверка на дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС). Това е специализираната структура на МВР, която осъществява контролна, информационна и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на Европейския съюз.

Кметът на Ботевград отрича да е работил "на частно"

Не съм нарушил закона и по-точно частта, в който се казва, че кметове не могат да са управители и/или съдружници в частни фирми. Това з...

Вторият сигнал, по който започна проверка, е на група граждани, които алармират за нередности във връзка с обществена поръчка за Регионално депо за не опасни отпадъци на три общини, което е изградено по ОП "Околна среда". По тази проверка прокурорът на 4 декември 2014 г. е възложил финансова инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Има сигнал за нередности, свързан с европроект по договор за доставка на костюмите, декори и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Той е от управител на фирма и е за неоснователно намаляване на плащанията към тях. По нея е възложена проверка на ОД на МВР с оглед на данни за извършено престъпление по служба.

Проверка се прави и по сигнал на група граждани, които изразяват съмнения за нарушения при проектиране и изграждане на Ротондата в града и депо за отпадъци. По този сигнал има изготвен и доклад на Сметната палата. Проверката всъщност вече е приключила и в момента тече срокът, в който наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали има достатъчно данни да образува досъдебно производство. Проверка тече и по сигнал за това, че в периода 2007 – 2013 г. едни и същи фирми печелят обществени поръчки, обявени от община Ботевград.

По него прокуратурата също е възложила проверка на АДФИ, която да инспектира обществените поръчки с участието на посочените в сигнала три конкретни фирми. Държавното обвинение започна проверка и на кметското семейство. Има образувани преписки по сигнали срещу самия Георги Георгиев, съпругата му и близки до него хора. Поводът за тях са сигнали за укриване или неплащане на данъци.

През юни кметът на Ботевград Георги Георгиев бе доведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура за разпит в София.

Прокуратурата поиска пред съда кметът на Ботевград да сдаде поста

Окръжна прокуратура - София установи, че са налице основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Община Ботевград &n...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com