Опашки и на границата с Гърция

5864
Опашки и на границата с Гърция
Снимка: БГНЕС

Стотици автомобили се трупат от двете страни на границата с Гърция при пропускателните пунктове. Днес движението е особено натоварено, съобщи Лора Любенова от пресцентъра на Гранична полиция, предаде БГНЕС.

Над 3-километрова опашка от чакащи леки автомобили се е образувала при ГКПП „Маказа-Нимфея“ на българска територия. Поне 300 метра е и колоната от коли, които трябва да преминат от Гърция в България. Граничните служители работят на пълен капацитет, но въпреки това дългото чакане изнервя шофьорите и пътниците.

Километрична опашка на турската граница

Втора седмица турските граждани, които масово се завръщат в европейските държави, са принудени да чакат часове наред на опашки на турск...

МВР препоръчва на пътуващите да ползват и другите пунктове по българо-гръцката граница, които не са особено натоварени и преминаването е по-бързо.

Интензивен е и трафикът при ГКПП „Кулата-Промахон“, заяви Лора Любенова. Към момента опашката от автомобили на изхода е над половин километър, а откъм Гърция – около 1 километър. Там обаче се пропускат и тежко-товарни камиони, за разлика от пункта при Маказа, където е разрешено преминаването на превозни средства до 3,5 тона.

В разгара на лятото километричните автоколони към и от Гърция станаха обичайна гледка около ГКПП „Маказа-Нимфея“, през август само за денонощие през пункта преминаващите коли надхвърляха 10 000, опашките стигаха до 6-7 километра от двете страни, а чакането отнемаше дълги часове. Властите в Кърджали отдавна преговарят за разширяването на пункта при Маказа, както и за отпадането на ограниченията за преминаване на големи автобуси и тежко-товарни камиони. Засега се пропускат само леки автомобили, а пътят дори не е магистрален и въпреки това в рамките на 2 г. бе подложен 4 пъти на ремонти. Дълги години хората в района на Кърджали чакаха проходът Маказа да бъде отворен, за да бъде улеснен достъпът до Гърция и Кулата да не бъде единственото място за влизане в южната ни съседка. Сега обаче, въпреки големия брой туристи точно пунктът при Маказа стана причина хиляди пътуващи да чакат с часове.

Този транспортен коридор е най-пряката връзка на Северна Европа с Беломорието и по него могат да се видят автомобили с всевъзможните регистрации на градовете. Тежката ситуация започна още в първите дни на лятото, не е увеличен броят на митничарите на пункта при Маказа и нищо не се прави за облекчаването на пропускателния режим, а миналата година беше същото, коментират недоволни българи.

Естония ще се пази от Русия с камери по границата

Камери, сензори и радари - това е планът на Естония за охрана на 136-километровата си граница с Русия. Причината е засиленото нелегално...

От Гранична полиция казаха още, че и на българо-турската граница на ГКПП – Капитан Андреево трафикът е интензивен на влизане за леки автомобили. На ГКПП – Лесово има около 3 км колона от чакащи товарни автомобили на изход от страната. На ГКПП Калотина трафикът е интензивен за леки автомобили на изход, има около 2 км. опашка. На ГКПП Станке Лисичково има интензивно движение на влизащи леки автомобили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com