"Нюзуик": Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България издига Желязна завеса

7402
"Нюзуик": Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България издига Желязна завеса
Снимка: БГНЕС

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български граничари. Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая, предаде Дарик.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

35 сирийски бежанци са открити в товарен влак за България заради плача на бебе

Група от 35 сирийски бежанци, укрити в товарен влак, пътуващ от граничната жп гара Одрин за България, са били разкрити от турските вл...

Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините, казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки предвид изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

400 нелегални имигранти загинаха в Средиземно море

Около 400 души са загинали при инциденти с кораби с нелегални нелегални имигранти в Средиземно море, съобщава неправителствената органи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com