Няма пречки електронната идентификация да се вгради в новите лични карти

9945
Няма пречки електронната идентификация да се вгради в новите лични карти
Снимка: БГНЕС

Няма технически пречки електронната идентификация, а също и е-подписът да бъдат вградени в новите документи за самоличност, които ще бъдат издавани след 2016 година. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на конференция за информационната сигурност, организирана от IDC, съобщиха от МТИТС.

По думите му, за разлика от използваните в момента персонални идентификационни кодове и номера, предоставяни от различни администрации, електронният идентификатор е с най-високо ниво на сигурност и защита на личните данни в съответствие с изискванията на действащия от юли 2014 година европейски регламент. Според проекта на Закон за електронната идентификация, уникалният код ще се предоставя на всеки български гражданин или постоянно пребиваващ у нас чужденец над 14-годишна възраст и ще има валидност 3 години. Идентификаторът ще бъде съставян след изключително сложна комбинация от Единния граждански номер, трите имена на български и латиница, както и рождената дата. "Извличането на тези лични данни по обратен ред – от електронния идентификатор, е безкрайно трудно, още повече, че само притежателят ще знае ПИН-кода", каза заместник-министър Валери Борисов.

Общественото обсъждане на новия закон ще започне до няколко дни и имаме шанс през есента този важен нормативен акт да бъде приет от Народното събрание, каза заместник-министърът. Той припомни, че в резултат на изпълнението на пилотен проект от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, вече са създадени концепция и методика за електронна идентичност, както и регистър на удостоверенията за електронната идентичност. Сега предстоят промени в законите за електронно управление, за електронната търговия, за електронните съобщения и електронния подпис.

В срок от 2 до 6 месеца системите на администрациите могат да бъдат адаптирани така, че да позволяват ползването на административни услуги с електронна идентичност, прогнозира заместник-министър Валери Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com