Необходимите средства за подобряване на условията в затворите са между 10 и 15 млн. лв

5002
Необходимите средства за подобряване на условията в затворите са между 10 и 15 млн. лв
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов заяви, че необходимите средства за подобряване на условията в затворите за 2016 г. са между 10 млн. и 15 млн. лв. Ако положението в местата за лишаване от свобода не се подобри, България ще понесе сериозни санкции от страна на ЕС, пише вестник "Сега".

"Следващата година е ключова за изпълнението на международните ни ангажименти за минималните стандарти на условията за изтърпяване на лишаването от свобода, които не подлежат на коментар", категоричен бе Янкулов.

През март Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията (ЕКПИ) излезе с остро становище срещу България, в което се изтъкват не само лошите материални условия, но и унизителното третиране на затворниците, както и пренаселеността.

Кои държави вкарват най-много хора в затвора?

Преди 2-3 седмици Барак Обама се разписа като първия щатски президент, който е посетил федерален затвор. Това негово посещение бе част ...

В началото на годината страната ни бе осъдена за пореден път поради тази причина по делото "Нешков и други срещу България". Правосъдното министерство представи план за действия по конкретните препоръки на ЕКПИ. Тогава стана ясно, че пилотното решение е влязло в сила през юни и в него се дава 18-месечен срок на държавата за предприемането на ефективни мерки за подобряване на условията в затворите. Срокът изтича в края на 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com