НАП отстъпи пред исканията на земеделците за ведомствените бензиностанции

16725
НАП отстъпи пред исканията на земеделците за ведомствените бензиностанции
Снимка: Thinkstock/ Guliver

След масови протести на зърнопроизводители в края на юли Националната агенция за приходи (НАП) ще направи изключение за техните ведомствени бензиностанции. Всички, които зареждат течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари - мобилни автоцистерни, отговарящи на съответните изисквания, нямат задължение да монтират измервателни системи до 31 август, съобщиха днес от НАП.

И след този срок те ще могат да продължат да зареждат собствените си превозни средства от мобилни резервоари без дистанционна връзка с НАП. От агенцията съобщават, че това се отнася до земеделските производители, транспортните фирми и всички останали търговци, които използват мобилни автоцистерни, отговарящи на законовите норми.

Земеделци протестират: Показват какво става като блокират бензиностанциите

Около 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво. С това т...

За стационарните ведомствени бензиностанции обаче важи изискването да монтират нивомерни системи и да подават данни в НАП от началото на септември.

Друго изключение важи за тези, които извършват зареждания на течни горива за собствени нужди от съдове с вместимост до 1000 литра и общото заредено количество гориво за календарната година не превишава 2000 литра, както и за зареждане на течни горива на съоръжения и/или инсталации за производство и/или отопление.

Разпоредбата за монтиране на измервателни средства се отнася само за тези лица, които зареждат течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари или неподвижно прикрепени към земята с вместимост над 1000 литра. Те трябва да монтират средства за измерване на количеството проточено гориво до 31 август 2015 г. Данните ще се изпращат автоматично в НАП чрез електронната система с фискална памет по т. нар. дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция.

Лицата, попадащи в изключенията и които не са длъжни да монтират нивомерни системи могат да продължат да подават данни за получените количества горива чрез специалната онлайн услуга на НАП, достъпна на сайта на приходната агенция.

Най-голямото потребление на дизелово гориво било в селското стопанство

Най-голямото потребление на дизелово гориво е в селското стопанство – около 250-300 милиона литра. Това каза пред БНР Васил ...

С наредбата за монтирането на нивомерите се целеше ограничаване на контрабандата на гориво. Зърнопроизводителите обаче заявиха, че финансово не могат да си позволят инсталирането на подобни устройства.

В края на миналия месец земеделците излязоха с машините си в много градове в страната, като искаха да покажат, че ако зареждат от масовите бензиностанции, ще блокират бензиностанциите. С протеста те се обявиха срещу последното изменение на наредбата, с която ги задължават да монтират нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства. Демонстрацията предизвика километрични опашки от автомобили и недоволството на шофьорите. Земеделците обявиха, че категорично няма да инсталират уреди на собствените си резервоари, защото това е твърде скъпа инвестиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com