Модерна система може да ни спасява при катастрофи

8263
Модерна система може да ни спасява при катастрофи
Снимка: БГНЕС

От 2017 г. в България ще има нова услуга - система, която автоматично изпраща сигнал до телефон 112 при катастрофа. Тя бе представена днес, съобщава националното радио.

При тежко произшествие, устройство в лекия автомобил ще изпраща сигнал до 112 като указва и мястото на катастрофата. По този начин, според експерт, се печели време, а службите за спешна помощ да могат да реагират по.бързо.
"С въвеждането му ще се намали времето  за реакция на службите за спешно реагиране при пътни инциденти с 40 процента в градски и с 50 процента в извънградски райони, тъй като в случаите на ПТП в центровете на 112 веднага ще постъпва информация за точното местоположение на катастрофата, а това спестява време", обясни зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев.
Експерти твърдят, че дори и хората в катастрофиралия автомобил да са в безсъзнание, вграденото устройство пак ще изпрати сигнал. Системата може да бъде активирана чрез натискане на бутон в автомобила. Така водач, който е станал свидетел на тежката  катастрофа може да алармира бързо телефон 112. Предвижда се подобно устройство да  бъде вграждано в новите автомобили, произвеждани след 2015 година. 
Хората с по-старите коли също ще могат да закупят уреда. Засега обаче експертите не уточняват каква ще бъде цената му.

На първо четене: Сигнализираме на 112 и с SMS

Депутатите решиха днес към тел. 112 да може да се комуникира и чрез SMS, предаде БГНЕС. Те гласуваха на първо четене промените в Зако...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com