КНСБ: Държавата да си върне двата американска ТЕЦ-а

10318
КНСБ: Държавата да си върне двата американска ТЕЦ-а
Снимка: БГНЕС

Четвърто правителство вече не може да предоговори цените с двата американски ТЕЦ-а, направили са го само за част от студения резерв. Ако договорите са такива и не можем да се справим с ценообразуването, а страда бизнесът, икономиката умира, домакинствата не могат да плащат. Стига сме тупали топката. Какво може да направи държавата, освен да си ги откупи наново. Това заяви във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров, който беше на отбелязване на 25-годишнина на Независимата федерация на енергетиците у нас.

Според него, ако се вкара целият държавен ресурс, цената на тока ще е поносима за българския бизнес и за българското домакинство, предаде Стандарт нюз.

Бизнесът поиска държавата да изкупи ТЕЦ-ове "Марица-Изток"

По повод на обсъждането на новите цени на електроенергията, което е предвидено за днес, от Българската стопаска камара публикуваха офиц...

Според синдикалния лидер най-накрая трябва да сложим на масата ценообразуването, каквото искаме да бъде, а не както някой иска да ни го дава. Ценообразуването започва от там – кои и как връщат дълговете в системата, от там започва и голямото натоварване. Според шефа на НЕК Петър Илиев задърженията са вече 3.3 млрд. лева. От тях 1.3 млрд. лева са към производителите на ел. енергия.

"Тези 15-20 % увеличение на цената на тока, за които говори бизнесът, са много, но какво решават те, нека питаме председателя на КЕВР. Решават ли въпроса с тези задължения на НЕК или решават някакви палеативни местни проблеми за това шестмесечие", каза Пламен Димитров. Според него дългът заплашва да срути системата и той за пръв път чул от шефа на НЕК, че есента може да фалира. В най-голямото минно предприятие - мини Марица-изток, линиите и багерите са спрели, няма кой да подава въглищата. Според синдикалиста част от този дълг – към АЕЦ „Белене" и „Цанков камък", общо в размер на 1.6 млрд лева, трябва да се преуреди като държавен дълг. А когато трябва да плащаме всички данъкоплатци, нека да се разбере вече кой е виновен, стига сме се крили зад политически решения, призова Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com