Живеещите в Гърмен и Марчево блокираха пътя, искат изселване на ромите

14096
Живеещите в Гърмен и Марчево блокираха пътя, искат изселване на ромите
Снимка: БГНЕС

Стотици жители на Гърмен и Марчево блокираха пътя между двете села, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица", предаде БГНЕС. Към протестиращите се присъединяват и още много хора.

Те искат изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията при опита си да влязат в ромския "Кремиковци".

"1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", каза Димитър Стоянов от село Марчево.

Столичанин с националния трибагреник заяви, че е дошъл да подкрепи местните хора, които не издържат на ромските набези: "Да ги няма. Тук не е свърталище на крадци и разбойници. Заселили са се тук от Пазарджик, Петрич и къде ли не". Според него местните роми са кротки, но пришълците създават проблеми и след като пребивават незаконно в квартала, трябва да бъдат изселени принудително.

Протестиращите не пропускат нито един автомобил, заканват се да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. На мястото има полицаи, сред тях и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград.

Възможна е нова ескалация на напрежението, съобщи по-рано кметът на Гърмен Минка Капитанова. Тя също е на протеста и сподели част от исканията на недоволните. Сред тях са проверка на разрешителните за строеж в „Кремиковци“ и проверка за законността на постройките в него.

Повод за днешния масов протест е снощното нападение. Скандалът избухнал вчера между две компании – българска и ромска – заради високо пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.

"По никакъв повод ни нападнаха, биха с брадви, мотики... Положението става нетърпимо", оплака се днес местен жител. Районът към квартала е отцепен и никакъв ром не се мярка в квартала.

Спокойна нощ в Гърмен, 4 пострадали и 8 задържани

Четирима са пострадали, осем – задържани, в Районна прокуратура е образувано досъдебно производство след сбиването между българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com