ЕК даде зелена светлина за европари за зимните бедствия, чакаме ЕП

6710
ЕК даде зелена светлина за европари за зимните бедствия, чакаме ЕП
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) одобри авансово плащане по фонд "Солидарност" за бедствията в България през тази зима, съобщават от ЕК.

Като страна членка на Европейския съюз, България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента са подадени и одобрени две заявления – за наводненията от средата на м. юни 2014 г. и края м. юли 2014 г., по които страната ни получи съответно 10,5 млн. евро и 1,98 млн. евро. 

Варна получи 10 млн. лв. на годишнината от наводнението в "Аспарухово"

Варна днес официално получи около 10 млн. лв. за щетите от бедствието във варненския квартал Аспарухово. На 19 юни се навършва една г...

На 24.04.2015 г. България подаде третото си заявление за мобилизиране на фонд „Солидарност“ на ЕС, във връзка с бедствията настъпили на територията на цялата страна в периода 30.01.2015 – 04.02.2015 г. На 24.06.2015 г. Европейската комисия прие решение за отпускане на авансово плащане на финансови средства от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз за финансиране на спешни действия и действия по възстановяване след бедствието, причинено от тежките зимни условия в страната.

Стойността на отпуснатите авансови средства възлиза на 10 % от цялата предвидена помощ по третото заявление. След окончателното одобрение на третото заявление  и приключване на процедурата по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, ще бъде отпусната и останалата част от финансовата помощ. Изпълнителните органи ще могат да кандидатстват за помощ от фонд „Солидарност“ след окончателното одобрение на заявлението през месец октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com