Драстичен ръст на висшистите, купуващи стаж за пенсия

8240
Драстичен ръст на висшистите, купуващи стаж за пенсия
Снимка: Getty Images/Guliver

Недостигащият стаж за пенсия се очертава като все по-сериозно препятствие пред новите пенсионери. Затова хората отново са се втурнали да купуват недостигащите им месеци осигуряване, за да се подсигурят за очакваното увеличаване на изискуемия стаж. Според пенсионната реформа, която е в парламента в момента, за мъжете ще са необходими 40 години осигуряване, а за жените - 37 години още към 2026 г., като от догодина стажът започва да се увеличава с по два месеца годишно и за двата пола. През тази година жените излизат в пенсия с 35 години стаж, а мъжете - с 38 години стаж.

Така след ограничаването на броя на хората, които си купуваха стаж в последните години, през първите три месеца на 2015 г. НОИ отчита сериозен ръст. Само за една година висшистите и докторантите, които са се възползвали от възможността да купят недостигащ им стаж за времето на обучението си, са се увеличили с близо 70%. За първите три месеца на тази година 1919 българи са си платили минималните осигуровки за част от времето на обучение или за цялото следване. За същия период миналата година са били едва 1132. Част от тях са го направили непосредствено преди пенсионирането, но част от тях са купили стаж предварително, защото са преценили че няма да успеят да съберат необходимите години работа. От НОИ не казаха колко от тях са се пенсионирали веднага след това. Експертите съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

Турчин стоя десет години без пенсия, не можел да докаже, че е жив

Гражданин от източната турска провинция Ерзурум най-сетне успя да докаже, че е жив, след като е бил погрешно вписан като мъртъв от соци...

На фона на драстичното увеличаване на висшистите и докторантите, купили си стаж, НОИ отчита намаление на излезлите в пенсия през тази година, които са се възползвали от възможността да си платят накуп до пет години стаж, който не е за обучение. Новите пенсионери, излезли в пенсия благодарение на тази възможност, са 591, а към март м.г. са били 682. Увеличава се обаче времето, което не им е достигало - новите пенсионери тази година са си купили средно по близо 21 месеца, а година по-рано недостигащите месеци са били средно по 20.

През 2010 г. НОИ отчете рекорд в броя на купилите си стаж, за да се пенсионират - тогава хората, излезли в пенсия по този начин, бяха над 11 400. След това от 2011 г. ГЕРБ затегна условията за пенсиониране и премахна възможността за разсроченото плащане на стажа, заради което се регистрира рязко намаление в броя на купилите стаж пред пенсия. Така от началото на 2011 г. хората, на които не им достигат до 5 г. трудов стаж, могат вече да си ги купят само накуп при пенсионирането. Затова трябва да платят по 74.74 лв. за всеки недостигащ месец - сумата е процентът за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - 420 лв.

За цялата 2014 г. 4893 българи са се пенсионирали благодарение на това, че са си купили стаж - средно по 22.8 месеца. А малко над 6000 са платили осигуровки за времето на обучение. От всички тях в НОИ са постъпили почти 15.7 млн. лв. приходи за вноски, пише "Сега".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com