ДАЗД започва проверки в помощните училища

50734
ДАЗД започва проверки в помощните училища
Снимка: БГНЕС

Служители от Главна дирекция "Контрол по правата на детето” към Държавната агенция за закрила на детето започват проверки в помощните училища на територията на София.

 

36 общини са приели 579 деца с увреждания от институциите

579 деца и младежи /43% от целевата група по проект "Детство за всички/ към момента са настанени в нови резидентни услуги. От тях 518...

Повод за това са установените през месец октомври множество и сериозни пропуски и нарушения в организацията на дейността в IV-то Помощно училище, както и публикации в медиите за неглижиране на потребностите на дете, обучавано в III-то Помощно училище.

Експертите и инспекторите ще проверят дали в специалните училища е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата, осигурен ли е ефективен достъп и получаване на образование, обучение, осигурени ли са специални грижи, признавайки правото на детето с умствени и физически недостатъци на най-пълната възможна социална интеграция и индивидуално развитие.

В хода на проверките ще бъде изследвано мнението на родителите относно грижите и обучението за техните деца в училище, ще бъдат проведени анкети със специалистите, работещи с децата и ще бъде извършено наблюдение на провеждания учебно-възпитателен процес.

Припомняме, че през октомври т.г. родителите на Ана-Мария - дете с диагноза аутизъм сигнализираха, че то може да е станало жертва на сексуално посегателство в училището си - 4-то помощно в София.

Гаврят ли се държавни служби с деца в Средец?

Пореден случай на крайно безумно отношение към деца представя Асоциация "член 24". Случаят е следният - Гергана от град Средец оставя ...

В хода на назначените проверки по случая стана ясно, че нито едно от действащите у нас помощни училища в страната няма готовност за адекватна реакция при случай, подобен на този с 13-годишната Ана-Мария.

До момента все още няма обявен резултат от разследването по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...