България не вярва в независимостта на съдебната система

21254
България не вярва в независимостта на съдебната система
Снимка: БГНЕС

"В България никой във властта не вярва в независимостта на съдебната система", заяви съдия Мирослава Тодорова пред bTV. Тя беше уволнена от поста си от Висшия съдебен съвет през юли 2012 г. заради забавени дела след 15 години стаж в системата.

В момента Тодорова води дело в Европейския съд за правата на човека заради Цветанов, който я нарече съдия на мафията но самото дело е срещу държавата България.

Заека: Не съм участвал в убийството на Мирослава

Истината е, че не съм участвал в това убийство. Не съм бил там. Имаше много експертизи, на ДНК, на автомобилни гуми, на джиесеми, които...

Според нея най-важното заключение от събитията през изминалата седмица е, че „никой от замесените в задочния диалог не вярват в независимостта на съда и на ВСС. „Не трябва повече да има възможност за въздействие върху работата на ВСС", категорична е съдийката.

По думите й, нито бившият вътрешен министър, нито Делян Пеевски като депутат, биха имали възможност за контрол на съдебната власт и разглеждането на делата. „Техните изказвания се вписаха в линия на мнения, че съдебната власт не е независима", отбеляза съдия Тодорова.

„Всяка партия загубила властта, после е най-яростен защитник на независимостта на съда. Всички обаче се включват в опитите за намеса. Това се отчита и от президента, който обясни, че досега независимостта на съда е била спазена само при управлението на служебния кабинет", изтъкна тя.

 

ВАС отмени решението на съда за Мирослава Тодорова

Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България – Втора колегия отмени решението на ВСС относно наложе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com