България е сред страните с най-висока максимална допустима скорост по магистралите

23155
България е сред страните с най-висока максимална допустима скорост по магистралите
Снимка: Gettyimages

България, Хърватия и Полша са единствените страни в Европа, в които максималната позволена скорост, с която бихте могли да шофирате лек автомобил по някоя от автомагистралите, е най-висока – тоест не повече от 140 км/ч.

Изключение на Стария континент прави единствено Германия, където по автомагистралите няма абсолютно никакво ограничение на максималната допустима скорост.

Пътната обстановка днес

Ограничения за товарни автомобили: Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републикански...

Оказва се, че в глобален мащаб, освен в България, Хърватия и Полша, 140 километра в час е максималната позволена скорост по автомагистралите само в Обединените арабски емирства и в американския щат Тексас. А освен в Германия, единствено в Северните австралийски територии няма никакво ограничение на максималната скорост по аутобаните.

В повечето европейски страни максималната допустима скорост по автомагистралите е 130 км/ч. Сред тях са Руската федерация, Украйна, Румъния, Литва, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Словения, Италия, Франция, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и Северна Ирландия.

130 км/ч е максималното ограничение още в Аржентина, в американските щати Айдахо, Юта и Уайоминг, както и в западноафриканската страна Кот Д‘Ивоар.

В повечето държави по света максималната допустима скорост за движение на леки автомобили по магистралите е 120 км/ч.

Сред тези европейски страни са Швеция, Финландия, Белгия, Испания, Ирландия, Португалия, Швейцария, Турция, Сърбия и Република Македония. Това е и максималната скорост в повечето централни щати на САЩ, а също така и в Мексико, Бразилия, Китай, Индия, Иран, Пакистан, Ирак, Саудитска Арабия, Оман ,Ливан, Египет, Алжир, Мароко, Нигария, Сомалия, Бразилия, Чили, Колумбия, Венецуела и Южна Корея, както и в повечето страни от Южна Африка и Югоизточна Азия.

Човек загина при тежка катастрофа по пътя Стара Загора-Чирпан

Един човек е загинал при тежката катастрофа на пътя Стара Загора-Чирпан, предаде БГНЕС. Не е ясно загиналият мъж ли е или жена. Сблъск...

В Калифорния, както и изобщо в повечето щати на САЩ и Канада, максималната допустима скорост на автомагистралите е 110 км/ч. Това ограничение важи още за магистралните пътища в Парагвай, Уругвай, Аногла, Танзания, Кения, Габон, Сирия, Йордания, Израел, Казахстан, Узбекистан, Бангладеш и Малайзия, а също така и на цялата територия на Австралия, освен в Северните австралийски територии, където, както бе споменато по-горе, няма никакво ограничение на максималната скорост.

105 км/ч е максималната допустима скорост в американските щати Аляска, Орегон и Уисконсин, както и в повечето щати в Североизточната част на САЩ, сред които са Ню Джърси, Кънектикът, Роуд Айлънд и др.

С повече от 100 км/ч не може да се кара по никой от автомобилните пътища в Япония. Това ограничение важи още и за Северна Корея, Перу, Еквадор, Етиопия, Замбия, Западна Сахара, Афганистан, Туркменистан, Нова Зеландия и Индонезия, както и в още няколко страни от Западна Африка.

90 км/ч е максималната скорост за движение с лек автомобил в Йемен, Киргизстан, Армения, Молдова, Исландия, Гвинея и Сиера Леоне, най-вероятно защото в тях няма нужда или просто не са изградени пътища, които да позволяват развиване на по-високи скорости.

Максималната скорост в Боливия, Лесото, Непал и Мадагаскар,  която бихте могли да развиете с автомобил, е 80 км/ч, а в Бутан – планинска държава, разположена в Хималаите, максималната допустима скорост е 70 км/ч.

Преминаването по Дунав мост се е удължило с около 50 мин. заради ремонта

Средно с около 40-50 минути се удължава времето за преминаване на Дунав мост между Русе и Гюргево заради ремонта, който се извършва в...

За повечето страни от континента Африка не са посочени данни.

Източник на данните: DailyGraphics.eu.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com