Агенцията по храните ще публикува на сайта си фирмите, хванати в нарушение

37505
Агенцията по храните ще публикува на сайта си фирмите, хванати в нарушение
Снимка: БГНЕС

В момента се прави сериозен анализ на контролната дейност на БАБХ. Работи се и по промяна на сайта на БАБХ, за да се въведе черен списък на фирми, за които е установена повтаряемост на негативните резултати от проверките. Това заяви изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов при обявяване на мерките, които БАБХ е взела за празниците, предаде БГНЕС.

Според проф. Моллов в голямата си част по време на празниците, хората са събрали пари, за да си купят неща, които са ги изкушавали. Това дава и повод на БАБХ да предприеме действия по това време на годината, когато е характерна висока покупателност.

От Никулден до Ивановден ще има специални екипи, които ще извършват контролна дейност. Ще има и дежурни инспектори, които ще бъдат на разположение 24 часа, а 267 инспектори ще се грижат за безопасността на храните по време на празничните дни. Всеки, който открие нарушения, може да сигнализира 24 часа на телефон 0700 12299. За да бъде ефективен всеки сигнал, той трябва да съдържа вид и наименование на храната, името на производителя, партидния номер, срока на годност, както и името на обекта, от който е закупена.

"Проблемът с качеството и безопасността на храните изисква общи усилия, за да бъде ефективен контролът. Ролята на всички е важна, защото агенцията няма възможност да покрие всички точки", заяви проф. Моллов.

Един от основните акценти ще бъде Никулден. От извършените проверки днес 115 кг риба от цялата страна ще бъдат унищожени. Продължават проверките в обекти за производство и съхранение на риба, пазари, обекти за търговия, хипермаркети, заведения за хранене. Основните акценти на празничните проверки са свързани с контрола, хигиената, документацията за произхода, както и личната хигиена на персонала. От БАБХ предупреждават да бъдем внимателни с рибата, която се продава от амбулантните търговци, както и да обръщаме внимание на цвета на хрилете и очите й. Бистрите очи и яркочервеният цвят на хрилете са доказателство, че рибата е прясна.

Студентският празник също ще бъде сред акцентите на проверките. Другата основна група празници са Коледа и Нова година, където се изисква специфичен контрол по търговските обекти, складове и цехове за преработка.

Проф. Моллов подчерта, че контролът не е кампаниен, а основният мотив за извършването му е завишеният риск от струпването на хора и покупко-продажбите, свързани с нелоялни доставчици на хранителни продукти, които подменят документи и търговски марки. Тези нарушения зачестяват по време празниците.

"Целта е да се гарантира безопасността и сигурността на гражданите. Проверките имат и превантивна цел, защото при наличието на завишен контрол, търговците и доставчиците са по-внимателни", каза още проф. Пламен Моллов.

Хранителни асоциации искат БАБХ да не е в земеделското министерство

Браншови организации в хранителната промишленост смятат, че Агенцията по храните не изпълнява функциите, за които е създадена и настояв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com