89% от българките искат дете, но половината се опасяват от финансова нестабилност

11748
89% от българките искат дете, но половината се опасяват от финансова нестабилност
Снимка: Thinkstock/Guliver

89% от от жените в репродуктивна възраст поставят детето като най-висша ценност в живота им. За 11 на сто не е особено важно, като това твърдят жени на възраст между 18 и 23 години. Това показват резултатите от проучване на агенция „Екзакта Рисърч груп” през месец април т.г. относно репродуктивните нагласи на младите български жени, осъществено в рамките на проект „Майки навреме”, предаде Дарик.

77% от жените, които все още нямат деца твърдят, че за тях е много важно да станат майки. Близо една пета от жените без деца, споделят, че за тях е „донякъде важно“ да имат деца, а 5 на сто заявяват, че изобщо не искат за имат деца.

Българките и румънките са най-младите майки в ЕС

През 2013 година най-младите майки в рамките на Европейския съюз са били в България и Румъния, а най-възрастните в Италия и Испания, п...

47% от жените се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако родят в настоящия момент, 36% от участвали в изследването твърдят, че те или партньорът им не са подготвени да имат деца. Така отговарят най-младите жени, студентките и упражняващите свободни професии.

35% от жените са на мнение, че раждането на детето може да навреди на кариерата им. Според 30 на сто от участвалите в изследването, най-голям шанс да забременеят имат жените на 25 години. Три четвърти посочват като удачни за забременяване различни възрасти до 26 години. Най-ниска за забременяване, посочена в изследването е 14 години, а най-висока 40 години.

Ако се окаже, че не могат да забременеят, 58% от жените твърдят, че биха опитали с „ин витро” оплождане, други 14% биха осиновили дете, а 4% биха продължили живота си без дете.

Сред жените, които все още нямат деца, картината изглежда по следния начин – 55% биха опитали с „ин витро”, 14% биха осиновили дете, а 7% биха продължили живота си без деца.

Майки кърмиха в мола в знак на протест

С призив, че кърменето е нещо нормално и всяка майка би направила най-доброто за своето дете, близо 20 майки се присъединиха към иниц...

Проучването е проведено в периода 16-27 април, 2015 г. между 703 жени на възраст между 18 и 43 години по проект „Майка навреме”.

Данните бяха изнесени днес в Сливен по време на информационна кампания „Колко е часът според твоето тяло“. Д-р Георги Стаменов, водещ специалист по репродуктивна медицина и заместник-председател на фондация „Майка навреме“ запозна сливенската общественост със социалният проект в подкрепа на майчинството и основната му цел – да информира жените за границите на репродуктивните им способности и възможностите им да бъдат майки – навреме.

Проявите ще продължат, защото интересът е голям. „Не е въпроса да се консултират индивидуални случаи, а просто хората да знаят как женският часовник отброява времето и как можем да вземем нещата в нашите ръце“, каза още д-р Стаменов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...