2016 г. остава критична за безопасността на полетите на българските ВВС

2645
2016 г. остава критична за безопасността на полетите на българските ВВС
Снимка: БГНЕС

Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност и за изпълнение на съюзническите ни ангажименти е придобиването на нов тип боен самолет и час по-скоро внасяне на проекта. Защото моите опасения са, че до края на тази година няма да има договор и определените целеви средства няма да бъдат оползотворени.

Това каза командирът на българските Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев, предаде БГНЕС.

Прокуратурата се захвана с ремонта на МиГ-овете ни по сигнал с медийни публикации

Прокуратурата възложи на ДАНС проверка по сигнал за правонарушения във връзка със сключване на договори за ремонт на българските изтреб...

Според Радев проектът е трябвало да бъде внесен най-късно октомври. Тогава е станало ясно, че имат подкрепата на държавното ръководство в лицето на премиера, министъра на финансите и за първи път този проектът е бил заложен в тригодишната бюджетна прогноза с определени целеви средства за неговата реализация като.

2016 г. ще остане критична по отношение на водене на безпроизшествена летателна дейност и бойна подготовка, се посочва в анализа за дейността на Военновъздушните сили през 2015 г. Командирът на ВВС обясни, че основните рискове са почти същите като и през 2015 г.

"Всички знаете, че се осигуряват целево финансови средства и то в значителен обем през 2016 г. Проблемът е, че докато се сключи второто междуправителствено споразумение с Полша, докато стартират процедурите по ЗОП ще мине време, така че доставките и по двустранното споразумение с Полша и по процедурите по ЗОП ще бъдат най-рано в началото на 2017 г. – доставките и ремонтите. Това означава, че ние през 2016 г. ще продължим да удължаваме изтичащия технически ресурс на авиационната техника – изцяло с наша експертиза, с помощта на Института по отбрана. Рискът е не само технически, рискът е и организационен”, заяви Радев. Той обясни, че хората от инженерно-техническия и осигуряващия състав, които са разчетени да осигуряват полетите се привличат за такива несвойствени дейности.

Днес комисията по отбрана на Народното събрание заседава и депутатите разглеждат на второ гласуване промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които регламентират съвместна охрана на въздушното пространство.

Ген.-майор Радев: Нямам личен конфликт с Ненчев

Нямам личен конфликт с министър Николай Ненчев. Това каза на брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев, след проведена срещ...

От българските ВВС държат да има ясна дефиниция на това какво е „съвместна охрана”. „Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжение, бойна техника, самолети и екипажи от българските ВВС, а не просто с радари, системи за комуникации, защото това също може да се счита за съвместен Air Policing”, заяви ген. Радев.

"Логично е нормално е да има съвместен Air Policing и ние като лоялен член на НАТО сме „за” и създаваме всички необходими условия да има такъв Air Policing, но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват в този Air Policing”, каза командирът. Той припомни, че те са представили вижданията си за предложените промени в текста от закона, които се отнасят за съвместна охрана на въздушното пространство. „Нашите виждания са много прости и ясни. Ние се стремим към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този съвместен Air Policing”, каза той и посочи, че е нормално ние да сме водещи.

Командирът на българските ВВС заяви, че не знае в коя страна членка на ЕС има нови руски двигатели, но се надява да се намерят двигатели - дали са неупотребявани или след ремонт, за ВВС е жизнено важно да се намерят и Радев вяра, че МО ще успее да осигури така нужните двигатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com