Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина

15373
Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд издаде присъда от три години и половина на бившия председател на Комисията за установяване конфликт на интереси Филип Златанов по делото за прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени решения по още два случая, съобщи "Фокус".

Изненадващото в случая е, че прокуратурата искаше три години, но условно, с пет години изпитателен срок.

Филип Златанов заслужава три години условно, смята прокуратурата

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интер...

На 4 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Според държавното обвинение Златанов е извършил престъплението за времето от 21.09.2012 г. до 09.07.2013 г. така, докато е бил председател на комисията, той не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.

От това са настъпили вредни последици за комисията. Те са разколебаване на доверието на обществото в дейността й и резултатите от нейната работа като независим орган, както и накърняване на авторитета на КПУКИ. Облагата е за Росен Плевнелиев, тъй като Златанов е скрил от обществеността, че той е проверяван за конфликт на интереси. Причинената вреда е за Димана Ранкова - тогавашен председател на Комисията за финансов надзор и за Лилия Бунева - бивш председател на Сметната палата.

От президентството заявиха, че Росен Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван от постановения акт за прекратяване на образуваното производство на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от неговото забавено оповестяване. Напротив, прекратяването на производството не само, че не облагодетелства, а вреди на репутацията на Плевнелиев.

Златанов стана известен със скандалното си тефтерче, в което във връзка с различни сделки фигурираха инициали на ключови фигури от ГЕРБ. След скандала Искра Фидосова напусна парламента.

Филип Златанов поиска да бъде съден по съкратената процедура

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, предаде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com