Интерактивната карта на българските диалекти "проговори"

96079
Интерактивната карта на българските диалекти "проговори"

Картата на българските диалекти, изработена от екип от учени от Института за български език при БАН, вече включва и звукови записи на диалектни говори от различни региони, предаде БГНЕС.

Картата можете да намерите тук

Сред диалектите и автентичните говори, които картата съдържа, са дори такива, които отдавна не са в държавните граници, но някога са били български територии, като например части от Беломорието, Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др.

Събитието е организирано по проекта "Интегриране на нови практики и знания в обучението по компютърна лингвистика", бенефициент на който е Институтът за български език при БАН.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Пускат говорeща карта на диалектите в България

Говорeща карта на диалектите в България подготвя екип от лингвисти от БАН. Тя няма да бъде озвучавана от актьори, а с гласовете на авте...

Финансирането е по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени" на Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към МОН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com