Застрояването по Черноморието - с аргумент "ами дюни има и в Дунава"

10779
Застрояването по Черноморието - с аргумент "ами дюни има и в Дунава"

Оградата при Международния пионерски лагер в Кранево още си стои, макар че държавата я определи за незаконна. Това продължава да е един от символите на абсурдните застроявания по нашето Черноморие.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов призна пред Нова телевизия, че за оградата има само констативен протокол, че нямала строителни книжа. Дали обаче трябвало да има, било спорно, заяви Ангелов и изкара като аргумент фактът, че съоръжението стояло там десетки години (бел. ред. – 15 години). На въпрос ще има ли заповед за събарянето на оградата, Ангелов отговори, че трябва геодезичните измервания да докажат, че оградата е извън пределите на съответния имот. Когато дойде официалната скица, веднага ще подпиша заповедта. В медиите излезе скицата, но РДНСК още не ми я е пратила, каза Ангелов. И добави, че няма да има пречка собственикът пак да строи ограда, ако подаде документи и всичко е нормално.

Проверяват строежите на къмпинг "Юг" следващата седмица

Експерти ще проверят къмпинг "Юг" през следващата седмица, за да разберат дали със строежа там са засегнати дюни. Проверката на място ...

През 2030 година си мисля, че няма да има обществени плажове на Черно море. Този процес си тече с аргументи като този, че морето хвърля пясък, подчерта репортерът Боби Касиков.

Междувременно Евгени Дайнов заяви, че на друго скандално място – край Синеморец, в петък вечерта (17 април) имало бетоновози, след като на 14 април излязла забрана за строеж, защото е част от природен парк „Странджа”. Инстинктивно лъже държавата, до такава степен им е в кръвта, добави Дайнов.

В отговор инвеститорът и собственик на имота край Синеморец Неделчо Гинин заяви, че няма връчена заповед за спиране на строеж. Егени Дайнов да престане да бълвочи глупости, посочи Гинин и показа кадастрална карта от 1999 година. Тогава парк „Странджа” не се е споменавал въобще, посочи Гинин. И разказа, че още през 2005-2006 година е мислил да строи, но имал здравословни проблеми. След това исках да продавам, но нямаше желаещи, продължи инвеститорът, след като подчерта, че това било „апетитен имот на първа линия”. Всичко е наред сега, само РИОСВ мълчи и шикалкави, добави Гинин.

На върпос дали Гинин е придобивал земи като „крайно нуждаещ се” с помощта на бившия скандален кмет на Царево Петко Арнаудов, инвеститорът отвърна, че това било инсинуация. Купих си мястото от Община Царево, те по какъв начин са го дали не е моя работа, заяви Гинин в коментар за друг имот в Синеморец.

Кметът на Аспарухово не можел да отговаря за строеж в месността Фичоза

Сеч на дървета, ограда, укрепване на брега – всичко това се случва в месността Фичоза във Варненско. Оказва се, че във Facebook &...

Нека г-н Дайнов да иде да види как се оре в река Велека, а там също има дюни, посъветваха инвеститори.

Много сериозни факти и документи ще изнесем в „Господари на ефира”, включи се и Касиков. И обясни – има хора, които искат да си мият краката в морето, докато си седи на верандата. Какво му трябва на такъв човек – трябва му човек в съответната община, който да прекара през областна администрация съответния имот, да го превърне от защитена зона в „гора за сечене” и после да се препродаде земята. А държавата няма инструменти как да се защити, подчерта Касиков. Той заяви, че глобата за заграден имот без Подробен устройствен план (ПУП) е 1000 лева.

Държавата нехае, това си е липса в законодателството, а кметовете убеждават местните хора колко е хубаво да има застрояване, подчерта и известната покрай големите протести срещу кабинета Орешарски Мария Кавлакова.

На въпрос дали все пак държавата не реагира, след като има информация за отчуждаване на 78 декара частни имоти край Корал, Кавлакова посочи, че това е типичен пример. Общината си взема земите и почва препродажби – затова сега имотите там са частни, подчерта тя.

Борислав Сандов: Държавата да обяви Карадере за защитена зона, иначе идват глоби

Не е вярно, че няма подадени жалба срещу липсата на ОВОС за инвестиционния проект на „Мадара Юръп” в Карадере (бел. ред. - ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com